7-ми блок на “Козлодуй” може да заработи с руски реактор

Проучване на американската фирма  „Уестингхаус" показва, че в близките години на Балканите ще има нужда от производство на голямо количество електроенергия. И който разполага с мощности за производството й ще диктува и енергийната политика в региона. Това обяви от ефира на Нова ТВ изпълнителният директор на АЕЦ “Козлодуй” Валентин Николов. 

Така той обоснова необходимостта от изграждането и пускането в експлоатация на 7-ми реактор на “Козлодуй”. Изявлението му идва само ден, след като българското правителство избра американската компания „Уестингхаус" да осъществи предпроектното проучване за изграждане на 7-ми блок на атомната електроцентрала.

Николов обясни, че проектите 7-ми реактор и този за АЕЦ “Белене” са коренно различни. Проектът за Белене ще бъде много скъп и за него няма инвеститор, а за пускането на нов реактор на “Козлодуй” икономическите разчети са добри и вече има потенциални инвеститори, които се интересуват от проекта, твърди той.

Лично аз съм разговарял с трима инвеститори до сега, които проявяват интерес, съобщи изпълнителният директор. Той не изключва варианта 7-ми блок да заработи с произведения за  АЕЦ “Белене” руски реактор, но според него доколко това е целесъобразно и оправдано, ще каже наетият консултант. Николов потвърди, че страната ни се интересува от хибриден проект, който включва руски реактор и допълнително западно технологично оборудване. 

Ако се избере такъв вариант, 7-ми реактор има шанс да заработи след 2022 година. А това е шанс и за българските граждани да потребяват по-евтин ток.