Юрий Асланов: Петър Стоянов няма да приеме номинацията за конституционен съдия

Правната комисия в Европейския съюз ни готви извънреден наказателен доклад заради избора на Венета Марковска, твърди социологът Юрий Асланов.

 

Интервю на Иван Георгиев

- Г-н Асланов, унищожено ли е напълно СДС след скандала около номинацията на Петър Стоянов за конституционен съдия?

- Това управление унищожи СДС в този му вид, но има избирателите, които са гласували за партията, няма да изчезнат. Те ще изчакат по-добри времена за десницата. За мен е по-важен фактът, че според последните социологически проучвания след сътресенията и борбите в СДС, ДСБ догодина ще има по-висок резултат на парламентарните избори. Самото разбиване на съюза между двете политически сили не е никак учудващо. Единствената изненада за мен е, че СДС, без да бъдат „натискани” и без да бъдат толкова горещо канени от ГЕРБ, сами отидоха на крака при Бойко Борисов.

- Какви ще бъдат последствията от забежките на сините към ГЕРБ?

- Очаквам Европейската народна партия в най-скоро време се намеси и да разкритикува политиката, която води Емил Кабаиванов. Остава по-малко от година преди парламентарните избори в България, които са важни за ЕНП. Европейската левица все повече засилва влиянието си. ЕНП не може да си позволи да загуби още една своя крепост. В момента се подготвят разговори с лидерите на ГЕРБ, ДСБ и СДС, които са част от европейската партия, за да не стигне до там, че в следващия парламент догодина да влезе само формацията на сегашните управляващи.

- Кой издъни избора за новия Конституционен съд и създаде аферата „Марковска”?

- Това си беше грешка на самите управляващи. Според мен трябва да бъде свикано Народното събрание и да се внесе предложение не само да бъде отменен изборът на г-жа Венета Марковска, а и на всички останали предложения. Парламентът трябва да промени решението си по абсолютно всички свои решения по казуса „Конституционен съд”. По този начин ще постъпи най-честно спрямо всички кандидати. Връщане назад така или иначе няма. Напред ще се върви трудно.

- Ще приеме ли Петър Стоянов номинацията си да стане конституционен съдия?

- Моята прогноза е, че той въобще няма да приеме да се кандидатира за подобен пост и ще отклони предложението, тъй като самият той, както и ГЕРБ, и СДС, виждат, че ще бъде като трън в очите на хората след всички скандали, които предизвика номинацията му. Заради скандала около този избор и предложението на Венета Марковска, имам неофициална информация, че правната европейската комисия вече подготвя извънреден доклад, в който за пореден път критикува страната ни по отношение на съдебната система и неразбориите през последните седмици.