Ген. Валентин Петров: Флоров не трябва да излeзe от затвора заради престъпления

За интригантство и некадърност го предложих за уволнение, а те го издигнаха за шеф на ГДБОП

 

Петко Сертов скри от прокуратурата признанията на сръбския мафиот Куйович за връзките му с хора от МВР

За подслушванията Цветанов трябва да бъде подведен под наказателна отговорност

Интервю на Стойко Стоянов

Генерал Валентин Петров е  директор на Националната служба “Борба с организираната престъпност” на Министерството на вътрешните работи.

През септември 2005 година е назначен за шеф на Национална служба “Полиция”, а две години по-късно става и главен секретар на МВР.

- Ген. Петров, знаехте ли за тайните разработки срещу настоящия шеф на ГДБОП Станимир Флоров, изненадан ли сте, че прокуратурата му е образувала досъдебно производство?

- До тези разработки аз не съм имал достъп, но  съм предлагал на министър Румен Петков Флоров да бъде уволнен. Срещу него имаше достатъчно данни, че работи некадърно и непочтенно, но Ваньо Танов с гърди като Матросов го защитаваше и Румен Петков не подписа предложението за освобождаване. Но според мен най-голяма вина и отговорност за Флоров и вредите, които той нанесе, носят Ваньо Танов и бившият главен серкретар на МВР ген. Илия Илиев.

- Защо го защитаваха?

- Те съвместно покровителстваха сръбския наркотрафикант Будомир Куйович в престъпната му дейност. По-късно когато Михаил Миков стана министър, той назначи Флоров за шеф на ГДБОП. Сега е длъжен Миков да даде обяснения, защо не се е съобразил с информацията, която се знаеше. Обяснението обаче е просто - Миков назначи реално цялото висше и професионално ръководство на МВР, което управляваше през мандата на ГЕРБ. Но говорейки за личността на Станимир Флоров, не трябва да забравяме, че хора от службата ГДБОП тогава извършиха един куп престъпления под покровителството на Илия Илиев и Ваньо Танов, по отношение на незаконно подслушване, съмнителни разработки и неправилно ползване на СРС-та. Тяхно дело бе и издаването на неродовни документи на Будомир Куйович. Чак сега ще станат ясни нещата, кой какво участие е имал в този скандал със сръбския мафиот.

- Флоров свързан ли е с издаването на фалшивия документ за самоличност на Куйович?

- Да, свързани са Флоров, Танов, а санкцията за такъв паспорт е на Илия Илиев. Това беше и причината да бъде освободен тогава от поста главен секретар на МВР. Но освен това Илиев изнесе с помощта на колеги от СДОТО и специални разузнавателни средства. Всъщност, благословията за тези действия се даваше от Илия Илиев, но реалните извършители бяха Странджев, Флоров и компания.

- Как си обяснявате факта, че години наред в МВР отлежават разработки за Флоров, а той се издига в кариерата?

- На този въпрос трябва да отговорят колегите от ДАНС и бившата НСС, защо са ги държали толкова време и нищо не е предприето по тях. По същия начин ДАНС скриха и един друг интересен доклад, за който аз съм говорил в парламентарната комисия за контрол на агенцията. Става дума за проведена разузнавателна беседа с Будомир Куйович, на която той признава и разказва всичките си обвръзки със служители на МВР, но нямам представа, защо този доклад все още не е стигнал до прокуратурата и по него не е взето отношение. Материалите са от 2008 г., когато ръководител на службата бе Петко Сертов, той е длъжен да даде обяснения защо са прикривани тези разработки. Тоест, Сертов възпрепятства една справка да стигне до прокуратурата, а в нея очевадно става дума за замесени в престъпления служители на МВР. Ако Сертов си беше свършил работата, щеше да лъсне целият сценарий и задкулисните игри на шефове от ДАНС, Танов, Странджев, Атанас Атанасов, Георги Коритаров, Цветан Цветанов и Бойко Борисов. Но тогава явно целта беше да падне Румен Петков от министерския пост. Те скалъпиха цялата тази история с Куйович и я приведоха в изпълнение. Намериха и подкрепата на хора от БСП, като Цвятко Цветков, Сергей Станишев и др.

- Говори се, че при разпити на Куйович в ДАНС, под носа на агентите са се случвали доста пикантни и скандални неща?

- По отношение на Будомир Куйович има твърде много любопитни неща, които са се случили, но аз говоря за доклад, изготвен след друг негов разпит. Става дума за беседа, осъществена в Хасково в присъствието на колеги от ДАНС и прокурори от ВКП.  В тази беседа именно Куйович разказва за тайните си срещи с Илия Илиев, какви взаимоотношения е имал с него, но като излезе справката всичко ще се види. Ще стане ясен и фактът, че мен Куйович ме обвинява единствено в това, че не съм имал законното право да го изгоня от държавата. Но моята заповед бе потвърдена от съда и на сърбина 10 г. му бе отнето правото да стъпва в България. Така че тези разкрития е крайно време да лъснат пред обществото, за да се види истината. Защото  бяха омаскарени Румен Петков, Валентин Петров, Весо Петров, Кирил Георгиев и много други началници на служби. Ние обрахме калая, а Флоров го направиха шеф на служба ГДБОП, Танов стана шеф на Митниците, за да може да контролира всичко, което се случва там. Илия Илиев стана шеф първо в Информационно обслужване, а после го уредиха да отговаря по сигурността на проекта „Южен поток”, който реално не съществува, но намериха форма да му дават пари. Така, че вече става ясно тези хора кой ги е покровителствал и защо. Има доказателства и за това, че Ваньо Танов склонява лице от криминалния контингент да прави компромати срещу мен и ръководството на МВР, като срещу това му забавят и отлагат делата. И тези материали, с конкретния запис от разказа на въпросното лице са изпратени в прокуратурата през 2008 г. И така до 2011 г. никой не си е мръднал пръста за тях. Случайно съдът почва да търси материали по друг повод, попадат на тях и образуват дело срещу неизвестен извършител. Но и до сега то виси във Военна прокуратура – Сливен. Срамота! Позор!

- Вярвате ли на прокуратурата, че ще си свърши работата, или скандалите около Флоров отново ще бъдат замазани?

- В крайна сметка не ми остава нищо друго освен да се надявам. Вече пет години търпеливо съм чакал да дойде моментът, в който ще излезе истината за тези хора. Макар, че истината става ясна винаги, когато вече няма никакъв смисъл, а и никой не се интересува от нея. Омазаха ме в интриги и мръсотия точно хора като Флоров и Танов.

- Цветан Цветанов трябва ли да носи отговорност за скандалите около Станимир Флоров?

- Политическата отговорност си е работа на политиците, но според мен Цветанов на първо място трябва да носи преди всичко наказателна отговорност.

- За какво конкретно?

- Ами защо срещу четирима служители на СДОТО  има образувани наказателни производства, а срещу него няма? Съгласно чл. 34 от Закона за прилагане на специалните разузнавателни средства – министърът, тоест, Цветанов носи цялата отговорност за пропуски в прилагането на нормативната уредба и за незаконното използване на разузнавателни средства. Що се касае конкретно за толерирането на хора като Станимир Флоров, Цветанов трябва да носи тази морална отговорност. От нея не могат да излязат и Илия Илиев, Ваньо Танов, Михаил Миков и в известна степен Румен Петков. Това са хората, които толерираха в службите един човек, който е некадърен и некомпетентен. Лично аз съм единственият, който го е наказвал заради това, но той е и непочтен в работата си. За подобни неща съм наказвал и Ваньо Танов, и обществото трябва да знае, че това са хората, които наложиха тези порочни и престъпни практики да се взима разрешение за подслушване на телефон на един човек, а после да се добавят и други телефони. Да се подслушва телефонът на лицето Х, а те го представят, че се ползва от човека Y. Ако се направи една сериозна проверка, тези хора не трябва да излязат от затвора. Тогава още беше събрана информация за престъпната им дейност, но всичко се покри.

- Кой възпрепятства и спря  разработките?

- Главният прокурор (Борис Велчев, б.р.) и ръководството на държавното обвинение нямаха желание да доведат нещата до край. Но така реално омаскариха цялото МВР и професионалистите в него.

- За Илия Илиев се твърдеше, че е бил обект на  разработка „Моряци”, но  и тя пропадна?

- За него разработката е не само една. Имаше и друга, свързана с производители на алкохол и тогава излезе един бизнесмен Найденов, който твърдеше, че е чел въпросните материали и в тях нямало нищо интересно. Нищо обаче не се направи да се разбере къде този алкохолен бос е чел тази разработка – дали в библиотеката „Кирил и Методий”, или някой от коментираните до сега юнаци не е размахвал тези секретни материали наляво и надясно. Но в крайна сметка и за Илиев, и за Танов всичко се покри и останаха „чисти”. Заедно с Флоров те бяха една група интриганти и направиха така, че човек да се срамува, че е служител на МВР.