Цветозар Томов: ГЕРБ налагат фашизъм в България, но без идеология и цел

Цеветанов е зловеща фигура в българския политически живот 30 млрд. лв. бяха изсмукани от народа и пренасочени към 10 хил. лоялни привърженици на предишната власт

Клозетът на Бойко Борисов е метафора на вонята от управлението му, казва социологът и управител на Агенция „Скала”

Интервю на Стойко Стоянов

-  След скандалите с ГЕРБ ще прогледне ли българинът, на кого е дал реално  властта преди 4 години, какъв е истинският облик на Борисов и компания?

- Няма достатъчно време за такова проглеждане. Според мен въпросът за управлението на ГЕРБ и за нещата, сътворени по времето на това управление, ще бъдат обект на публичен дебат още дълго време след тези избори. Но безспорно становището на прокуратурата, че има за какво да повдигне обвинение на Цветан Цветанов, ще разколебае доста хора дали да подкрепят на 12 май тази партия. Реално нерегламентираните и регламентираните подслушвания са нещо много по-зловещо като част от схемата, по която Цветанов управляваше МВР и държавата. Произвеждаха се публични образи на престъпници,  компрометираха се със всички средства, с които разполага българската полиция, политици, бизнесмени и интелектуалци, които се отнасят критично към ГЕРБ. Един процес срещу Цветанов ще е опит да се разкрие дълбочината на безобразията, сътворени от този човек в българския публичен живот. Спомнете си историята с арестуването на Николай Цонев. Ще изброя няколко факта, които три години по-късно станаха ясни – интригата беше около подкуп, но в крайна сметка, той  вероятно е предлаган от човек, свързан със службите, и то на човек, за когато се е очаквало, че може да бъде свързан с бившия военен министър. Самият Цонев не е имал нищо общо с него, поради което беше оправдан по  тези дела. Ясно е, че скандалът е организиран, за да се изкара някой престъпник. Операцията беше проведена от МВР, спомняме си зловещия начин, по който този човек беше арестуван. И какво се оказа три години по-късно - той още изчиства публичния си имидж, а реалните престъпници продължават да са на сянка. Това е само едни от възможните примери. Но чрез такива акции беше създаден образа на Цветанов като борец срещу престъпността. Той е наистина зловеща фигура в българския политически живот. Затова трябва да се разкрие мащабът на престъпленията му. Припомних всичко това, защото подслушванията са само част от този мръсен арсенал, с който Цветанов се опитваше да контролира и шантажира целия български народ.

 - От къде идва при ГЕРБ това настървение и амбиция за преследване на различния, от идването на комунистите на власт такова мракобесие не е имало?

- Това просто е обикновен фашизъм. По природата си режимът, който ГЕРБ се опита да създаде и до голяма степен успя,  е фашистки. Имаме налице главните характеристики на фашистки режим, опит да се въведе тоталитарен ред отгоре до долу. Другият белег е изобразяването на врага в публичното пространство. Той винаги е престъпник, спекулант, пречещ на този народ да се развива и паралелно с това се осъществява преследването на този враг с всички средства, плюс подтискане и контрол върху икономическите дейности. ГЕРБ инстинктивно се стреми да наложи фашизъм в България. Думичката е много идеологически обременена, но е точна, а врагът е всеки който не приема системата и трябва да бъде смачкан. Начинът, по който се използват всички средства за манипулиране на политическия противник, тази карнавална кампания, която в момента се развива, налагат тези аналогии. Но при ГЕРБ имаме един фашизъм без идеология, без цел. Целта му е самата власт, употребата и злоупотребата с нея. Нещата опират и до това, че в тази партия се събраха хора с такъв манталитет, за тях демокрацията е фасадна, тя няма никаква стойност. Правилата, законите не значат нищо. Потвърждение е разговорът, който беше изнесен преди дни, той  е потресаващ. Да ги оставим как говорят, но Борисов и компания нямат елементарен, човешки респект от законността, от правилата от съда, а са държавни мъже. Подобна система води до тежка деморализация на обществото.

- Много хора казват, че не им пука дали ги подслушват, но стана ясно, че докато народът ядеше постна пица, Дянков е раздавал тайно във финансовото министерство и НАП бонуси за 180 млн. лв. Усещането, че е прецакан, ще възбуди ли гнева на българина?

 - Ще кажа нещата простичко и малко грубо – по мои приблизителни оценки през управлението на ГЕРБ около 30 млрд. лв. е можело да влязат в хазната, но това не се случи. Не казвам, че някой лично ги е откраднал, но тези пари можеха да бъдат събрани и преразпредени към хората. Но те  бяха пренасочени към 10 хил. души, които са лоялни към партия ГЕРБ във всички сфери – от политика, до медии и бизнес. Тези 10 хил. завлякоха 30 млрд. лв.  а тези пари бяха взети от останалите 7 млн. граждани. Това е главната причина за обедняването на българина. Тези 30 млрд. не са изсмукани от пръстите, а сметнати на база, с колко са спаднали приходите, събираемостта на ДДС, с колко се е разширила контрабандата. Отчитаме по-малки приходи от акцизи, в сравнение с 2008 г., а в същото време с 60% са увеличени акцизните ставки, обществените поръчки са почти 100% корумпирани. Герберската машина се занимаваше с това да изсмукват пари от обществото и да ги преразпределят сред тесния кръг на своите привърженици и лоялните. И в момента тази партия е свръхбогата. ГЕРБ е буквално система за изсмукване на жизнените сокове на българския народ. Дори и прословутите магистрали, и създаването на инфраструктура са дейности, при които особено лесно се завличат пари. Затова беше толкова силен и акцентът върху тях. Да не говорим какво става в образованието, здравеопазването, в какво състояние е оставена хазната след това управление. Но всичко ще излезе на повърхността.

- След този провал, от къде идва амбицията за  нова власт?

- А съм убеден, че ГЕРБ не се борят за втори мандат, тъй като е невъзможно България да бъде управлявана още 4 години от такъв политически паразит.

- Каква е тогава целта им?

- Същата каквато имаше БКП през 1990 г. – да купят политическо време, за да преобразуват капиталите си и кой където може да се спаси, а някои хора да останат още в политиката. Това е целта на тези, които разбират какво са направили и че повече така не може. Но как след тях ще се оправя българското общество, просто главата ми не го побира. Мисля, че тепърва ще осъзнаваме дълбочината на националната трагедия, която ГЕРБ предизвика. Затова нека поне се надяваме, че прокуратурата влиза във функциите си. Ако и този път това управление, или поне главните виновници за тази катастрофа на България, не получат процес и справедливи присъди, ние нямаме никакъв шанс като общество.

- За ГЕРБ  открито се говори, че са мутри, мафия, организирана престъпна група,  продължение на силовата групировка СИК в държавното управление и какви ли не други страшни квалификации, а те  подминават обвиненията с високомерие, бягат от дебат и отговори, на какво се крепи този гьонсурат, както казва народът?

- Крепи се власт и сила. Арогантността е типична характеристика на фашистките партии. Преклонението пред силата  се използва като ефективен инструмент за масово въздействие. Вижте възможния ефект от скандалите с подслушванията, който ще накара много хора да се замислят – в България всеки може да бъде наблюдаван и подслушван при всякакви обстоятелства. Борисов казва за себе си, че и в тоалетната могат да го наблюдават и слушат, а това означава, че подобно нещо може да се случи на всеки от избирателите, но не само в тоалетните, а и в изборните стаички. Страхът и конформизмът са основните фактори за популярността на ГЕРБ, и ако те бъдат съхранени до изборите, ще доведат до успеха им. Това е политика, насочена към предизвикване на страх и конформизъм, иначе няма как да управляваш един народ, който ограбваш така безцеремонно.

- След българския „Уотъргейт” какъв символ в  родната демокрация ще остане клозетът на Бойко в Банкя?

- Трудно е да пророкувам. Според мен има момент на истеричност в реакциите на бившия премиер. Той е вече в ситуация, в която няма полезен ход. Но ако сравним „Уотъргейт” с мащабите на подслушване в България ще се окаже, че американската афера е просто детска игра. Клозетът на Бойко Борисов може да се окаже метафора за управлението на Бойко Борисов – вонята от това управление е като клозетна воня, усещат я всички. ГЕРБ ще си отидат, но последствията от тяхната власт няма да ни напуснат скоро.

- Възможно ли е зад ГЕРБ и БСП да стоят един и същи кукловоди, които да целят коалиция между тях след изборите?

-  Да, така смятам. Но общо управление между тези две партии вече е невъзможен и неефективен ход, но всъщност не знам какво ще измислят още. Но като говорим за кукловоди, не трябва да забравяме как Борисов беше внедрен в българската политика, без да подценявам неговите качества на манипулатор. Няма прецедент главен секретар на МВР да стане човек, за който се знае, че се е занимавал с бизнес на границата и отвъд границата на закона, няма никакъв оперативен опит, не отговаря на формалните изисквания за този важен пост, имал е скрити разработки. Съвършено ясно е, че инсталирането на Борисов на този пост няма как да стане благодарение личните му качества. Някой го е инсталирал там, но ние още не знаем кой е този някой. Не знаем и как след това много бързо стана генерал, започна да се появява по всички медии масирано. И стана единствения  главен секретар на МВР, на който толкова усърдно беше изграждан образа на справедливия шериф на нацията. Още на старта на политическата кариера на Борисов, той беше очевидно подпомаган от някаква стояща на сянка група зад него. Мисля, че и с партия ГЕРБ се получи нещо такова – тя беше старателно и внимателно отглеждана. Така че когато напълно осъзнаем какво направиха ГЕРБ в България, би трябвало да се опитаме да разберем и кои са тези, които създадоха това политическо чудовище.

- След 12 май ще имаме ли шанс да започнем да подреждаме къщичката си без кукловодите?

- В момента България като нация е на дъното. Нямаме никакъв друг шанс освен да разчистваме Авгиевите обори на прехода. ГЕРБ доведоха нещата до абсурд в тази страна, но всичко приключи просто със загубата на политическата власт от тази партия и възникването на нови режими, в които една или група клиентелистки партии възпроизвеждат, макар и в по-лека  и мека форма, същия модел на управление, нищо няма да постигнем като промяна. Би трябвало да се смени политическата система в България. Този модел е порочен, той възпроизвежда пороците на системата. Трябва най-накрая да заработят институциите, а новите партии, които възникват, да получат популярност и да вкарат свежа кръв в българската политика, казано образно.

- Но уличните протести не родиха силни и харизматични нови лидери и движения?

- Има ги, но ние просто не знаем за тях, а и откъде да разберем, когато в крайна сметка една от целите на ГЕРБ да тласне нещата бързо-бързо към избори. Промениха ли изборния закон, срещу който имаше натиск, отказаха ли се от привилегиите си в него, продължават ли да са разделени на две участниците в изборите – на парламентарни и извънпарламентарни? Кой има достъп до най-популярните медии, гарантирана ли е поне някаква форма на достъп до държавните медии? За каква равнопоставеност на участниците да говорим, след като шефът на предизборния щаб на ГЕРБ ходи с 15 души охрана неизвестно защо, а прокуратурата го вижда като престъпник и иска да го разследва. Тоест, тези избори отново ще бъдат проведени по циничен начин. 20 години предупреждавам, че продължаваме с фалшиви избирателни списъци да провеждаме избори, с цел да стават манипулации с тях. Всичко това не дава перспектива, а слага големи ограничения пред възможността да се появят нови политически играчи, хора, които не са обременени със зависимости, които искат да бъдат в политиката, запазвайки си някаква човешка свобода на действие в нея. При сегашните условия в политиката могат да пробиват единствено конструкции от типа на ГЕРБ, които са добре подплатени и с финанси. Това трябва да се промени, защото иначе ще продължаваме да се питаме защо не се появяват нови лица. Но има свестни хора и в новите партии, но те нямат достъп за изява. Познавам такива личности и от партия „Зелените” , има ги и във формацията на Николай Цонев „Нова алтернатива”, но при сегашната ситуация, те трудно ще пробият тази желязна завеса.

- Защо някои сини динозаври като Едвин Сугарев, Евгени Михайлов, Йордан Соколов, сега са най-ревностните защитници на модела на ГЕРБ и отказват да видят провала им?

- При част от тези хора се преплитат две неща. Като мотив стои някакъв рефлексен антикомунизъм, който им  пречи да видят, че опасността от реставрацията на тоталитарен режим е по-голяма при ГЕРБ, отколкото  при БСП. За тях БСП е така фиксирана в политическото им съзнание, че престават да забелязват, че покрай имитацията на дясна партия, в България се връща именно този режим, който те мразят. Има и друго обяснение – при някои от тези хора вероятно става дума за търговия. Просто са купени от ГЕРБ. Има и чисто брокерство, но има и хора, които заради своя антикомунизъм смятат, че ГЕРБ са по-малкото зло.

- Освен политиците, смяната на системата  не трябва ли да включва и обслужващите угодни журналисти, социолозите?

- Абсолютно съм съгласен. Мисля, че моето поколение трябва да си отиде от публичния живот. Същото важи и за много журналисти, които в момента не знам дали си дават сметка, че хвърлят кал върху имената си, които са изграждали с години. Ще спомена един Кеворк Кеворкян, човек, който аз много уважавам, но кариерата му в последните години противоречи на нещата, за които може да бъде уважаван. Да, трябва да има смяна на поколенията, но трябва да има и промяна на условията, при които се възпроизвежда тази система. Но как да стане това като почти няма независими и свободни медии. Привърженик съм на идеята да се въведе за медиите преференциална ставка за ДДС и други облекчения, които да дадат условия за по-голяма икономическа свобода на медиите. В социологията проблемите са същите. През последните години българската социология има добри постижения, има  не лоши програми за обучение по социология в 4 български университета, излязоха много добри изследвания на обществения живот в страната. Но това, което я компрометира, е медийното разгласяване на политически изследвания. Хората възприемат това като социология, но  не е така. Проблемът е, че ние така и не успяхме да утвърдим стандарти, които да пречат за използването на тези изследвания за политически пиар. Не искам да споменавам имена, но има хора, които абсолютно безобразничат.

- Българският Великден се е превърнал в една метафора на надежда – има ли шанс все пак да се случи?

- Честно казано не изпитвам особен оптимизъм. Най-оптимистичното, което мога да кажа е: Скъпи сънародници, вече стигнахме дъното, по-зле не може да бъде. Щом сме се докарали до там престъпници да ни управляват и сме народ, съсипан морално, икономически и политически, значи сме на дъното. Хубавото е, че дъното е твърдо и можем да осъзнаем собствената си съдба, и да търсим и видим способни и кадърни хора, които да ни изведат от този капан.