Депутатите в шок! Васил Иванов разпердушини закона срещу пушачите

Върлият пушач Васко Иванов от Нова ТВ направи на пух и прах законодателите, които забраниха пушенето в закрити пространства на обществено място.

Журналистът си направи гаргара и в предаването си "Разследване" излъчи своя социален експеримент. Той събра няколко пушачи и ги вкара в заведение. Там те запалиха по цигара и помолиха младата барманка да ги изгони. Журналистът дори й даде личния си телефон, от който да се обади на съответните органи, които трябва да следят за нарушенията. Тя предупреди компанията, че трябва да напусне барчето. Иванов обаче я контрира как ще се справи с пияници късно вечер. Въпреки опитите да се свърже с инспекторите към здравното министерство, те така и не си вдигнаха телефона в законовия срок от един час. Така те си попушиха без притеснение. Сервитьорка пък се опита да се свърже с МВР, но полицаите й обясниха, че подобни нарушения не са в компетенцията им. "Законът действа само юридически, но не може да ме изгони. В закона не пише, че не може да се пуши тютюн, а не свит чай например", констатира Васил Иванов.

Журналистът влезе при шефа на Дирекция "Обществено здраве" Димитър Димитров и си сви цигара от стрит лайков чай. Д-р Димитров започна да прави опити да се измъкне от ситуацията с нелепата ирония: "Хайде, вие провокирате, сега да забраним и чая". В закона обаче не е записано, че не може да се пуши каквото и да е, освен тютюн. Докато мине проверката и ако случайно дойдат инспектори, Иванов предупреди, че всеки може да си тръгне. Другият парадокс, който не е домислен в закона, е, че инспекторите нямат право да изискат личната карта на гражданите. С това автоматично не могат и да ги глобят.

Васил Иванов през цялото време се забавляваше и се присмя на глупостта, която за пореден път демонстрират законодателите. Ако доводът на журналиста излязат верни, ще се окаже, че в парламента е било взето поредното решение, което няма никаква стойност. Подобен беше, например, законът за употреба на алкохол по пейки и спирки. Досега той няма никаква ефективност. В парковете се търкалят бирени бутилки и празни шишета от твърд алкохол, за които няма никакви санкции.