Излезе Английският доклад, писаха „слаб“ на ЮНЕСКО и Бокова

Организацията се нужда от структурни и организационни реформи, които не се случиха, пише още в документа

Най-после излезе прословутия Английски доклад (DFID), който разглежда работата на редица международни организации, в това число и на ЮНЕСКО, за последния период от тяхната дейност. Официално той бе публикуван вчера, 1 декември на страницата на английското правителство. Както предупреждаваха още преди няколко месеца анализатори и дипломати, той е убийствен за работата на световната културна организация, а това означава и за нейния шеф Ирина Бокова.

Докладът на английското правителство се очакваше да бъде оповестен дори по време на състезанието за нов шеф на ООН, в което участва и Бокова. Според осведомени умишлено е забавен, за да няма спекулации, че тенденциозно е пуснат, за да бъде провалена кандидатурата на българката.

Още в Увода на Доклада се дава негативна оценка на ЮНЕСКО, което получава финансиране за дейността си и от английската държава. Според източници на Faktor.bg Бокова е направила опит да изглади откъм критики доклада в частта му за ЮНЕСКО, но британците категорично са отхвърлили подобни задкулисни договорки.

36 страница е концентрирана изцяло върху работата на ЮНЕСКО и нейният ръководител Ирина Бокова.

Ето како се посочва в анализа: „Великобритания е сериозно ангажирана с жизненоважни въпроси, по които ЮНЕСКО работи, включително защита на световната култура и наследство, както и насърчаването на образованието и обучението в развиващите се страни.

Въпреки това, организационната ефективност и управление на ЮНЕСКО продължава да не отговаря на нашите стандарти. ЮНЕСКО попада в списъка на лошо представилите се организации след първия Преглед на мултитолерантността през 2011 година. Въпреки някои опити ситуацията да се подобри, въпреки няколко годишните усилия на Великобритания да ускори промяната, в тази организация не се случи нужната организационна реформа и тя продължава да показва структурни слабости в много важни и критични области и направления.

Именно заради проблема с развитието на мултикултурализма беше направено заключението, че ЮНЕСКО се нуждае от генерална промяна. Организацията има сериозни слабости по отношение на ефективността на своята работата и организационните си способности. Бихме искали да видим в ЮНЕСКО решителност да промени това. Работейки в тясно сътрудничество с единомислещите страни, ние ще притискаме ЮНЕСКО своевременно да направи прозрачна своята дейност на всички нива, учейки се от добрите примери в тази област, като ПРООН и

УНИЦЕФ. ЮНЕСКО трябва да отговори на по-високите стандарти за прозрачност и откритост по отношение на решенията, които се вземат от висшето ръководство, от комисиите и от борда. Те трябва да бъдат напълно прозрачни за всички разходи, включително разходи на извънбюджетните средства. ЮНЕСКО също трябва да публикува резултатите от своята инвестиционна програма, както и средствата, които се разходват за подобрения в рамките на организацията – включително за технически средства за офиси, поръчки, програмни решения и насочването на финансов ресурс към по-бедните страни.

Трябва да бъдат разгледани също така и слабостите в събираемостта и назначенията, които също подлежат на преоценка.

Системите за управление на риска в ЮНЕСКО трябва да бъдат подсилени и по-добре обезпечени; трябва да бъдат въведени независим надзор и система за сигурност.

DFID изготви целенасочен, измерим и актуализиран план, въз основа на който ЮНЕСКО ще бъде оценявана, за да й бъде упражняван максимален натиск за реформи. Тези промени ще изискват прилагането на подчертано реформаторски подход

в ЮНЕСКО, и много активна ангажираност за сериозни реформи в рамките на организацията от страна на държавите-членки и външните партньори. Наложително е хората, които ценят ЮНЕСКО, да подходят към това сериозно и със загриженост, и да обединят усилията си, за да се случи промяната.“

След британския доклад вече официално става ясно, че тежките критики към работата на ЮНЕСКО и нейният шеф съвсем не са измислен черен пиар, а реалности, които през последните месеци предизвикват гневните реакции на Израел, Япония, Африканските държави и самата Великобритания, чиито представители неведнъж апелираха за стриктно изразходване на средства, които постъпват за ЮНЕСКО от английските данъкоплатци.

Интересно ще бъде и какви ще са сега обясненията на дежурните пропагандисти на Бокова у нас, които непрекъснато внушават, че провалите й са плод на нечестиви заговори. Дипломати коментират, че не е изключено на някоя от следващите сесии, официално да се поиска оставката на Бокова, още преди изтичането на мандата й.