Франция подгони наши роми, не се интегрирали

Франция призова българските и румънските цигани да се приберат в родината си, защото не искали да се интегрират. 

Илюзия е да мислим, че ще разрешим проблема с ромското население само чрез интегриране. Трябва да кажем истината на французите. Тази общност има начин на живот, който е много различен и често е в противоречие с нашия. Това заяви френският вътрешен министър Манюел Валс. 

Той подчерта, че само една малка част от ромите искат да се интегрират, което би могло да стане чрез интеграционните селища, например. Но трябва да намерим общини, които могат да приемат тези селища, а и това решение е приложимо само към няколко семейства, посочи министърът.

Министърът посочи още, че ромският проблем в страната обаче не може да се реши само чрез интеграция. Той бе категоричен, че разбиването на лагерите трябва да продължи, а ромите от тях да бъдат отвеждани към границата на Франция. 

„Ромите са склонни да се върнат в Румъния и България и затова ЕС, българските и румънските власти могат да направят така, че тези хора да бъдат интегрирани първо в техните страни", допълни Валс.

Министърът призова и за прекратяването на помощите за завръщане - стипендиите между 300 и 600 евро, които френското правителство изплащаше на ромите, депортирани принудително от страната. 

Докато България и Румъния се готвят да влязат в Шенгенското пространство от 1 януари 2014 година, въпросът за ромите във Франция отново е на дневен ред, коментира френското издание Франс интер.

Наскоро Валс заяви, че е „повече от резервиран" за влизането на България и Румъния в Шенген.