Настаняват бежанци в манастири с благословията на Неофит

Капацитетът на всички лагери за настаняването им у нас е изчерпан. Въпреки че започна разкриването и на временни места за настаняване във фургони и разкриването на нови центрове в страната, местата за чужденците не достигат.

Това стана ясно от думите на шефа на Агенцията за бежанците Николай Чирпанлиев, който призова българите, които имат  възможност да предоставят неизползвани от тях имоти безвъзмездно на бежанците.

Освен това някои от тях, получили статут на бежанци, не напускат домовете, защото са доволни от условията там. По закон сдобилите се с ценните документи имат право да си тръгнат от лагерите и да не бъдат под денонощна полицейска охрана и наблюдение. Чирпанлиев обаче уточни, че няма и как да бъдат изгонени от лагерите. 

Шефът на агенцията потвърди, че има договорка с патриарх Неофит бежанците християни да бъдат настанявани в манастирите, но за останалите институцията все още търси допълнителни места.  

Николай Чирпанлиев беше в Харманли заедно с главния секретар на МВР Светлозар Лазаров. Двамата провериха условията в ремонтираните през януари с пари от бюджета бивши военни поделения в центъра на града, пригодени за настаняване на бежанци.

Преди около 2 седмици там бяха поставени около 80 фургона. В тях чужденците имат право да живеят максимум 1 седмица и след това ще се местят в Пъстрогор и Любимец. Бежанците във фургоните идват от разпределителния център в Елхово.

Главсекът на МВР каза и че сега процедурите за получаване на статут са съкратени максимално и от 5 месеца преди, институциите се борят това да не отнема повече от 21 работни дни.