"Феодален старец" от БАН сяда в стола на Сергей Игнатов

Не Милена Дамянова, а Стефан Воденичаров ще бъде новият министър на образованието, съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет.

Преди това агенциите цитираха премиера Бойко Борисов, че новият министър на образованието ще бъде Милена Дамянова, която досега беше зам.-министър на образованието, а че председателят на БАН Стефан Воденичаров ще поеме ръководството на Фонд "Научни изследвания".

За министър на образованието ще бъде предложен академик Стефан Воденичаров - настоящият председател на БАН, каза премиерът Бойко Борисов на заседание на Министерски съвет, цитиран от Агенция "Фокус".

Само преди година финансовият министър Симеон Дянков не искаше да чуе и дума за учените от БАН, повечето от които той смяташе за "феодални старци". По ирония на съдбата обаче премиерът избра точно един от тях.

"Ще предложа в парламента, след като го съгласувахме и с Изпълнителната комисия на партията, академик Стефан Воденичаров, който е сега председател на БАН, да заеме този пост", каза Бойко Борисов.

Борисов обясни, че Воденичаров ще си вземе неплатен отпуск.

"Той е безспорен учен, безспорен в сферата на науката, главно и неслучайно беше избран и за председател на БАН от хората там. На нас ни трябва през тези 3-4 месеца фонд "Научни изследвания" да заработи както трябва. Да не се замерят с рецензии и корупция нашите учени, да се съсредоточат върху иновациите, върху изследователската дейност заради това, че толкова милиони се дават там", каза още премиерът. 

Той посочи, че се надява, Воденичаров да убеди своите колеги в БАН, че тези няколко месеца действително могат да се използват за още по-тясно сътрудничество между Българската академия на науките, Научноизследователските институти там, Министерството, отделните министри.

"Поне за мен това е една добра кандидатура", каза Борисов. "Аз съм убеден, че дори опозицията в парламента ще го приеме и ще бъде добре за Министерството на образование като такова", заяви министър-председателят.

В понеделник министър-председателят прие оставката на Сергей Игнатов.

Тя му беше поискана от премиера Борисов във връзка с извършената от Главния инспекторат на МС проверка във Фонд "Научни изследвания" и свързаните с нея констатации и препоръки за подобряване на работата на фонда.

Също в понеделник оставка подаде управителят на Фонда "Научни изследвания" Христо Петров.

Днес стана ясно, че Изпълнителният съвет на Фонд "Научни изследвания" вчера е приел оставката на проф. дтн Рангел Гюров като председател на съвета.