Социолози: ГЕРБ няма шанс за втори мандат, коалиции ще мъчат България

Със сигурност мога да кажа, доколкото един социолог може да е сигурен 6 месеца преди изборите, че ГЕРБ няма да е на власт сам или въобще няма да е на власт след юли.

Това прогнозира социологът Андрей Райчев в студиото на Би Ти Ви, който коментира политическото поведение на лидера месеци преди вота през юли т.г.

Според него все по-очевидно е, че българският народ няма да понесе нова тройна коалиция. А  политиката реалностите, които са важни, показва, че за да управлява, на Борисов ще му трябват над 100 депутати, а това е невъзможно, добави той.

Проучванията на опозиционните партии на ГЕРБ ще получат общо над 10% повече гласове от управляващите днес.Дори с РЗС и още една партия ГЕРБ няма да има мнозинство, за да управлява, смята Райчев. 

Той е категоричен, че Бойко Борисов не може да стои в позата на губещ. Именно затова той ще стане миролюбив в името на предстоящите избори.

"Ако не ме лъже наблюдението, Бойко Борисов започна и ще продължи все по-често да се изказва миролюбиво. Ще видите през тези 6 месеца един миролюбив лидер", обяснява социологът. 

За пореден път Райчев обърна внимание на топящата се разлика в подкрепата на ГЕРБ, като разликата между управляващата партия и БСП вече е само 4% . Другите партии, които минават със сигурност бариерата са: ДПС и движението на г-жа Кунева. "Атака" е на ръба, а при коалиция с ВМРО може и да влезе в парламента, казва още той.

Според социолога Мира Радева не е изключено в следващия парламент да влязат дори 6-7 партии. Купуването на гласове е от изключително значение при тези малки разлики, изтъкна тя и добави, че изборите през лятото ще се решават от едни 10-15%, които са склонни да направят избора си на финалната права.