10 млн. лв. годишно повече за българско кино

По-голяма субсидия за български филми, повече национални продукции и допълнителни финансови стимули – това са част от промените, които депутатите одобриха на първо четене в Закона за филмовата индустрия, предаде БГНЕС.

Текстовете са изготвени от Министерство на културата, а през тази седмицата получиха и единодушно одобрение в ресорната парламентарна комисия, но с предварителната уговорка от народните представители, че някои от тях ще бъдат прецизирани между двете четения на законопроекта.

От бранша приемат измененията положително, но някои творци вече повдигнаха въпроса за това как ще се контролира финансирането, както и за контрола върху качеството.

„Днес е голям ден за българската киноиндустрия. Ще разгледаме един закон, по който не е работено повече от 15 години, а Европа и светът се развиват“, заяви с ентусиазъм от парламентарната трибуна актьорът-депутат от ГЕРБ Евгени Будинов при днешните обсъждания, който определи промените като „голяма крачка за българската киноиндустрия“.

Новите текстове предвиждат промени в схемата на държавно подпомагане на националното филмопроизводство, разпространението, рекламата и показа на филми, както и подпомагането на фестивалите и културните прояви. Вътре е заложено и увеличение на субсидията за национални продукции с 10 млн. лв. годишно. Уредени са и т. нар. финансови стимули за филмовите компании, реализирали продукции у нас. Те ще могат да си възстановяват определен процент от разходите, извършени докато текат снимките в страната ни. Според вносителите това ще бъде допълнителен стимул за чуждите компании да избират България за реализация на своите продукции.

Законопроектът иска да разшири и обхвата на родното кино – от 7 игрални филма да се произвеждат 12, а документалните да се увеличат на 22. Стимулира се и правенето на повече анимация.

От БСП припомниха, че дават подкрепа за законопроекта, но също ще направят свои предложение, с които искат да го подобрят. „Трябва да направим така, че подпомагането да бъде насочено към творците“, призова Нона Йотова.

„Българското кино да се финансира прозрачно, средствата да отиват за качество“, взе участие в дебата и председателят на Комисията по култура и медии Вежди Рашидов, който също подчерта необходимостта от допълнително прецизиране между двете четения. „Да направим прекрасен закон, който да работи, за да са щастливи всички кино зрители“, каза още Рашидов от парламентарната трибуна.