10 ястия от Балканите

Вкусната балканска храна не е за изпускане

Балканите впечатляват чужденците с богатата си история, красивата природа, гостоприемството на хората и изключително вкусната храна. Събрали в себе си много колорит и харизма, те очароват и се превръщат във все по-популярна туристическа дестинация. Кухнята на всяка балканска страна е богата и уникална, въпреки че много от ястията си приличат. Ето кои са храните, на които повечето балканци не могат да устоят. 

ВИЖТЕ 10 ОТ НАЙ-ВКУСНИТЕ БАЛКАНСКИ ЯСТИЯ

Плескавица

Просто мляно месо, изпечено на скара? Не, плескавицата е едно от най-популярните ястия на Балканите. Идва от Сърбия, но може да я срещнете често и в Черна гора, Босна и Херцеговина, Северна Македония. Плескавицата може да бъде от различни видове меса - агнешко, свинско, говеждо или телешко. Ще я получите сервирана в чиния с богата гарнитура и няма да съжалявате, че сте я поръчали. 

Менемен

Това е названието на турско ястие, което много напомня на нашенския миш-маш. В съседната ни държава обаче менеменът се поднася традиционно на закуска.
Той не се яде с вилица, а направо се топи с филийка хляб. Включва добре познатите за миш-маш продукти: лук, зелени и червени чушки, домати, яйца, зехтин, сол и черен пипер. 

Мекици

Традиционно българско ястие, което може да накара всеки да си оближе пръстите. Мекиците са нещо като български еквивалент на поничките, защото и при тях имаме тесто, което се пържи в гореща мазнина. Те също толкова вредни, но и много вкусни, особено когато са гарнирани с някое домашно приготвено сладко. 
Той не се яде с вилица, а направо се топи с филийка хляб. Включва добре познатите за миш-маш продукти: лук, зелени и червени чушки, домати, яйца, зехтин, сол и черен пипер. 

Гюллач

Това е един лек и приятен десерт, смятан за един от символите на османското сладкарство. Някой го считат дори за първообраза на баклавата. През 16 в. той е толкова скъп, че само най-богатите домове в Османската империя успяват да си го позволят. В съвременна Турция този десерт е сезонен и се поднася основно за Рамадан. 

Мамалига

Полента, мамалига, качамак – различни наименования на едно традиционно балканско ястие. Мамалигата идва от Румъния и се приготвя от царевично брашно. Използва се като еквивалент на хляба. Може да бъде поднесена по два начина – залята с прясно мляко или с олио и сирене. 

Дзадзики

Гръцката салата, която се конкурира с нашенската шопска в сърцата на българите. Тя се среща и в българската, турската, македонската кухня. У нас е позната като „Снежанка“. Традиционно в Гърция се приготвя от кисело мляко, краставици, чесън, сол, зехтин, копър или магданоз.

Taвче-гравче

Това традиционно македонско ястие е разпространено и в съседните балкански държави. Прилича на много на нашенската боб яхния. В него има боб, кромид лук, олио, сухи червени чушки, червен пипер, джоджен и сол. 

Баница

Няма как да пропуснем това печиво. Само със сирене, със спанак и сирене, с тиква и орехи, с локум, с много вкусни спомени от детството – това е баницата. Нещо, което може да хапнеш за закуска, обяд и вечеря. С айрян, с боза, с чай – баницата върви с всичко и въпреки голямата ѝ калорична стойност, тя остава наш фаворит за всякакъв повод. В другите балкански страни ще я срещнете под името бюрек – и няма да съжалявате, ако си вземете от него.

Сарми

Това ястие е част от повечето балкански кухни. В българското меню присъстват два вида сарми – лозови и зелеви, в зависимост от продукта, с който е завита плънката. А тя може да бъде както постна, така и с кайма. Основната съставка е оризът, който може да бъде овкусен по различен начин. 

Балокуме

Това са традиционни албански бисквити, които произлизат от град Елбасан, но са популярни в цялата страна, както и в албанските общности. Приготвят се от царевична каша, яйца, захар и масло. Ако посетите Албания, непременно опитайте тези сладки.