12 години затвор за католически свещеник, нарекъл Георги Димитров "тиквеник", а министрите "кавказки катили"

За тези думи Дамян Гюлов е обявен за "непримирим враг на комунистите"

За това, че Държавна сигурност е докладвала, че католическият свещеник Дамян Гюлов наричал лидерът на БКП и министър-председател Георги Димитров „тиквеник”, „серсемин” и „идиот”, министрите – "кавказки катили”, а известната комунистическа функционерка Цола Драгойчева – „кобила” режимът нарежда той да бъде арестуван, а по-късно и осъден на 12 години затвор.

Това става ясно от документ на Държавна сигурност, който desebg.com публикува. Той е включен в сборника „Държавна сигурност и вероизповеданията – част 2. Мюсюлманско изповедание и Католическа църква в България 1944-1991”, издание на Комисията по досиетата, 2017 година. По своето съдържание това е строго секретен рапорт-заключение за откриване на отчетно наблюдателно досие на католическия монах Дамян Гюлов от април 1949 г.

В него ДС определя католическият духовник като „непримирим враг на комунистите” и „при всеки повод се старае да охули днешната власт, към която питае животинска омраза”.

С утвърждаването на този документ се поставя началото на активното разработване на отец Гюлов, който малко по-късно (1950 г.) е и първият представител на католическата църква у нас, който е арестуван от Държавна сигурност.

Подложен на изтезания той е държан в ареста една година и половина, докато репресивният апарат на БКП „стъкми” делото срещу него.

На изфабрикувания политически процес Дамян Гюлов е осъден на 12 години затвор, от които излежава 8 години.

Преди да се превърне в мишена на комунистическия режим свещеникът преподава в семинарията в Пловдив, служи в множество църкви в страната, като през 1947 г. е назначен в католическата църква „Св. Йосиф” в София.

doc_Damian-Gulov_1.jpg