12 неочаквани симптома на смъртоносно ниски нива на магнезий в организма

Малко витамини и микроелементи са толкова важни за човешкото здраве, колкото е магнезият. 

Магнезият участва в повече от 300 биохимични реакции в организма, в нормализирането на кръвното налягане, метаболизма, в регулирането на имунната система, в метаболизма на протеини, калций и много други аспекти на здравето. Ето защо е много важно да се набави достатъчно количество от този микроелемент.

Недостигът му има много значителен ефект върху организма и дори може да доведе до смърт, така че е много важно да определите чрез външни фактори дали има достатъчно магнезий в тялото ви или е необходимо бързо да се попълнят запасите му в близко бъдеще.

Защо е толкова трудно да си набавим достатъчно магнезий?

В миналото е било много по-лесно да получаваме препоръчителната доза магнезий дневно.

Според експерта по физиология, Руне Елиасон, количеството на минералите в храната ни е спаднало през годините поради интензивното земеделие.

В САЩ например през 80-годишния период между 1914 и 1992 г. количеството на хранителните вещества в ябълките намалява с 82 процента, казва той.

Друга причина за недостига на магнезий е фактът, че хората са променили начина си на хранене. Днес рядко консумираме храни като боб, семена, риба, ядки и листни зелени зеленчуци, които са основните източници на магнезий.

12 признака, че може да имате дефицит на магнезий

1. Хронична умора

Магнезият обикновено се препоръчва на хора, страдащи от хронична умора, липса на сила или енергия.

Бразилско проучване показа, че допълнителен източник на магнезий може не само да увеличи издръжливостта при спортисти, но и да облагодетелства възрастни хора с хронични заболявания.

2. Мускулни крампи

Ако често изпитвате мускулни крампи (обикновено в прасеца), това може да е признак на дефицит на магнезий в организма.

"При здрави хора причината за неволно свиване на мускулите или мускулните групи често е липсата на магнезий в организма", пише Ancient Minerals.

3. Мигрена

Хората, страдащи от мигрена, често имат липса на магнезий, коейто увеличава мускулното напрежение.

Според проучването, допълнителен източник на магнезий може да облекчи симптоми като гадене, повръщане и чувствителност към светлина и звук при хора с мигрена.

4. Проблеми със съня

Имате ли затруднения със заспиването? Често ли се събуждате посред нощ?

Това може да е признак на дефицит на магнезий. За да се отървете от тези проблеми, достатъчно е да увеличите потреблението му. Проучванията в САЩ показват, че допълнителен източник на магнезий може да помогне за преодоляване на проблемите със съня.

5. Високо кръвно налягане

Днес хипертонията е един от най-сериозните проблеми на общественото здраве в целия западен свят.
Магнезият се счита за естествен аналог на блокерите на калциевите канали, които са лекарства за понижаване на кръвното налягане.
Резултатите от мащабно британско проучване през 2013 г. показаха, че хората с висок прием на магнезий имат здрави кръвоносни съдове и нормално кръвно налягане.

6. Болки в ставите

Много хора изпитват болки в ставите, но при някои това се случва по-често и протича по-тежко.
В този случай увеличаването на приема на магнезий ще облекчи болките в ставите и тъй като приемането му може да има само незначителни странични ефекти или изобщо да няма, защо да не го опитате?

7. Запек

Магнезият е от съществено значение за нормалната работа на червата.
Липсата на магнезий може да доведе до запек, защото тялото се нуждае от този минерал, за да омекоти изпражненията и да абсорбира течности.

8. Астма

Проучванията показват, че при повишен магнезий в кръвта хората с астма имат по-добро дишане.
Много уважаваното медицинско списание The Lancet също съобщава за силна зависимост между увеличаване на приема на магнезий и намаляване на симптомите на астма.

9. Депресия

Магнезият може да играе решаваща роля за функционирането и настроението на мозъка. Някои експерти смятат, че ниските нива на магнезий в съвременните храни могат да причинят конкретни случаи на депресия и психични заболявания.

Американско проучване през 2015 г., включващо повече от 8 800 души, установи, че тези, които са по-млади от 65 години и имат по-нисък прием на магнезий, са с 22 процента по-склонни да страдат от депресия.

10. Дефицит на калций

Дефицитът на магнезий от своя страна води до недостиг на калций, тъй като магнезият е от съществено значение, за да може организмът да усвоява калция.

11. Глад за сладкиши

Ако на тялото ви липсва магнезий, то ще ви индикира за това със силно желание за шоколад или сладкиши. Като поддържате редовен прием на магнезий чрез ядки, семена и плодове, можете да намалите желанието за сладко.

12. Аритмия

Неравномерният пулс може да бъде причинен и от дефицит на магнезий.
Според някои изследователи магнезият защитава кръвоносните съдове и може да повлияе положително на горното.

Как да увеличите приема на магнезий

Магнезиеви добавки могат да бъдат закупени в аптеката или магазина за здравословни храни.

Има различни видове: магнезиев хлорид (горчив вкус, но често се препоръчва), магнезиев цитрат (най-добрият вариант, ако страдате от киселини, например), магнезиев сулфат (идеален за добавяне към релаксираща гореща баня).

Препоръчителният дневен прием на магнезий е 280 милиграма за жени и 350 милиграма за мъже. Не забравяйте да се консултирате с вашия лекар, преди да използвате хранителни добавки!

Храни с високо съдържание на магнезий:

Какао: Чистият тъмен шоколад съдържа почти 500 милиграма магнезий на 100 грама.
Листни зелени зеленчуци: манголд, маруля, спанак.
Плодове: банани, кайсии, авокадо, праскови, сливи.
Ядки: бадеми, кашу, орехи.
Бобови растения: боб и леща.
Зърна: кафяв ориз, просо, овес
Картофи
Тиква

(www.zajenata.bg)