13 май - чудото от Фатима се оказа атентатът на Агджа срещу папата

На 13 май 1917 г. три селски деца виждат Света Дева Мария край Фатима, Португалия и тя им разкрива три тайни, които предстои да се случат. Лусия, една от трите деца и единственото, което остава живо, записва първата и втората, а през 1944 документира и третото предзнаменование.

Първите две тайни били дадени директно за публикуване, а третата е изпратена на папата с условието да не бъде публикувана преди 1960 година. Тя била оповестена чак на 26 юни 2000 г. в Рим от кардинал Йозеф Рацингер и архиепископ Тарчизио Бертоне. Съдържанието и е предупреждение за покушението срещу папа Йоан Павел II. То се случва именно на 13 май 1981 г. на площада „Св. Петър” в Рим, където сивият вълк Агджа стреля по светия отец.

Турският терорист е признат за фактическия извършител на атентата срещу главата на Римо-католическата църква. Осъден е на доживотен затвор през юли 1981 г. Тогава в атентата е замесено и името на България, като поръчител на покушението. По-късно по молба на папата Агджа е помилван от италианския президент Карло Чампи (Carlo Azeglio Ciampi) през юни 2000 г. Българската следа обаче остава, но и до днес тайните служби на Държавна сигурност не дават адекватно обяснение, какво е правил в страната ни терористът на два пъти, включително и преди да отлети от София за Рим, и да стреля по папата.

При посещението си в България Йоан Павел II опрости България и заяви, че не вярва в намесата й за атентата.

Самият Агджа се обяви за новия Христос, а при един от разговорите си с папа Йоан Павел II, атентаторът се позова на явлението от Фатима.