"168 часа": Руснаци поемат криптокралицата Ружа Игнатова от Атина

Ружа Игнатова, снимка: 168 часа

Ружа Игнатова, снимка: 168 часа

Руската мафия е особено опасна. За разлика от италианската обаче тя не попада често във всекидневния новинарски поток. Рядко могат да се видят гръмки заглавия, че властите в Русия са арестували и осъдили някой "крадец в закона", както наричат босовете на престъпните организации там.

За съществуването на този криминален синдикат говорят повече секретните доклади на службите, които са провеждали стотици международни разследвания. От тях например става ясно, че тя е втората по големина след японската Якудза и е в почти прекрасни отношения със сицилианската Коза ностра. В различни изследвания, сред които и това на специалните сили на Канада от 2011 г., се посочва, че руската мафия държи приблизително 40% от световните приходи на наркотици, рекет, проституция, пране на пари и измами със застраховки, от които се печелят милиарди.

През 2018 г. се твърдеше, че тя е осъмнала с нов бос, след като две години по-рано Захари Калашов, известен като Шакро Младия, бе задържан и осъден за изнудване. На негово място след тайно гласуване бе издигнат един от най-влиятелните славянски бандити и известен бизнесмен - Олег Раменски-Шишкан.

През годините руската мафия е подозирана за десетки престъпления. Всички те я превръщат в един от най-опасните световни криминални синдикати. Нарежда ли се обаче в греховете на руските босове и покриване на бегълци от правосъдието на други държави и каква е вероятността криптокралицата Ружа Игнатова да е под тяхна опека в момента?
Оказва се - голяма, а доказателства за това дават най-близките й хора. От показанията на брат й Константин, с които "168 часа" разполага, става ясно каква всъщност е била съдбата на българката малко след нейното изчезване.

Преди то да се случи, тя сама отмята няколко неотложни задачи, с което на по-късен етап затруднява изключително много ФБР в издирването й. След като разбира, че приятелят й и бизнес партньор Гилбърт Армента иска да я предаде на службите, Ружа веднага лети до столицата на Киргизстан - Бишкек, откъдето лично си купува фалшив паспорт. Остава неясно името на човека, на когото го е поръчала и платила.

Да си направи такъв я съветва Франк Шнайдер, който според документи също имал ключова роля в операциите по прането на парите. На партито по случай кръщенето на дъщеря й Давина той й казва, че е по-добре да се сдобие със същия документ, в случай че се наложи да напусне страната при по-напечена ситуация. Пред брат си Ружа споделила, че всички нейни приближени разполагат със същото свидетелство.

Малко след завръщането си от Бишкек започва и унищожаването на ключови документи, които я уличават като създател на пирамидалната схема OneCoin. За една част тя се грижи лично да бъдат заличени от лицето на земята, за друга дава задача на анонимни адвокати, които ги скриват на "сигурни места", до които властите нямат досег и до днес.
Следват разговори на четири очи с най-приближените й, които пътуват от целия свят, за да се видят с нея насаме в кабинета й. Някъде по това време Ружа споделя нещо особено интересно с брат си. Казва му, че е срещнала някой, който бил "много силен и богат Русия".

"Аз не съм виждал този човек и не го познавам", свидетелства Константин пред съда.

(Автор: Цветелина Танкинска)