19-годишен италианец спря Григор Димитров в Акапулко

Въпреки спасените мачбола, българинът не успя да пречупи тийнейджъра

Григор Димитров

Григор Димитров

Поставеният под №5 Григор Димитров отпадна на 1/4-финалите от тенис турнира на твърд корт в Акапулко (Мекс, $1,05 млн.). Първата ракета на България (№16 в света) беше спрян от 19-годишния Лоренцо Музети (Ит), продължаващ сензационното си представяне в надпреварата от категория "АТР 500". Тийнейджърът, започнал участието си от квалификациите, се наложи с 6:4, 7:6 (3) в двучасов двубой приключил в 1:00 ч. след полунощ местно време.

Григор имаше проблеми още в първия си сервис гейм, но успя да се измъкне от 0:40 и изравни на 1:1 след убедително начало на мача за италианеца. В четвъртия гейм Музети реализира пробив и след това го затвърди за аванс от 4:1. Българинът направи рибрейк в седмия гейм и веднага изравни на 4:4, но скоро отново бе притиснат до стената и в решаващия момент допусна нов пробив при втория сетбол за тийнейджъра.

Във II сет Димитров отново не успя да се възползва от психологическото преимущество, което получи в средата на частта. В петия гейм хасковлията проби, но вместо да затвърди, допусна моментален рибрейк за 3:3. В тези моменти вече личеше раздразнение у българина от собствените му непредизвикани грешки и той бе на път да поддаде отново в десетия гейм, но все пак успя да отрази общо четири мачбола при собствен сервис, от които първите три поредни при 0:40.

В 12-ия гейм Григор отново беше изправен пред точка за пробив с цената на мачбол за Музети, но отрази и петата възможност пред италианеца, вкарвайки частта в тайбрек. Дългия гейм започна с минипробив за нашия, но той сам уби предимството си с двойна грешка. Италианецът спечели пет от следващите шест разигравания и стигна до нови 4 мачбола при 6:2 т. Този път Димитров успя да спаси само първия от тях и младият талант заслужено триумфира след 2:08 ч. битка на централния корт.

На първия си 1/2-финал от такава категория Лоренцо Музети ще се изправи срещу водача в схемата Стефанос Циципас (Гър). По-рано тази нощ световният №5 се наложи над Феликс Оже-Алиасим (Кан) със 7:5, 4:6, 6:3.

С победата си над Димитров италианският младок ще направи дебют в Топ 100 на световната рнаглиста. Талантът, който понастоящем заема 12-о място в подреждането, в понеделник ще се изкачи пон до №94. При евентуален успех над Циципас Музети ще скочи до №77, а ако спечели титлата в Акапулко - до №55.

(източник: Сега)