20 свидетели са разпитани след фаталния инцидент на строеж в София

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Все още не е ясно какво е довело до фаталния инцидент на строеж в София. По-рано днес един работник загина, а други пострадаха тежко след като бяха бяха затрупани от арматурно желязо на обект в района на столичния пазар "Димитър Петков" и бул. "Тодор Александров" в столицата.

Инцидентът стана по обед. Първи на място пристигат два екипа на пожарната. Спасителите са намерили работниците затиснати под падналата арматура. За да ги спасят пожарникарите са използвали кран. "При заготовка за поставяне на бетон са паднали метални конструкции с ефекта на домино и четирима работници са били затиснати от тези метални конструкции. Единият е починал, останалите са настанени в болнични заведения", съобщи на брифинг тази вечер градският прокурор на София Илиана Кирилова.

Рано е да се каже по какви версии се работи, установява се дали е спазен инструктажа за безопасност на труда, били ли са в трудови правоотношения тези работници, и спазена ли е необходимата процедура при поставяне на тези заготовки за бетон, поясни градският прокурор.

До момента в Трето РУП са разпитани 20 свидетели, поясни още Кирилова. Вече е установено кой е изпълнител на обекта. От обекта са иззети документи. Предстои да се установи дали фирмата е работила с подизпълнители и кой е бил на строежа по време на инцидента, предаде БНТ. 

Под ръководството на Софийска градска прокуратура се водят действия по разследването на инцидента. Образуваното досъдебно производство е по чл.123, ал.1 от НК – причиняване на смърт поради незнание или немарливо изпълнение на занятие или правно регламентирана дейност. Утре предстоят още следствени действия, назначена е съдебно-медицинска експертиза на трупа.