50 българи блокирани в Малта, засега няма шанс за прибиране вкъщи

При 450 000 души население на острова заразени с коронавирус са 40 души

Близо 50 българи от 6 дни са блокирани на остров Малта. Освен туристи, сред тях има и хора, който са работили на острова и при създалата се извънредна ситуация, искат да се върнат в България, предаде БНР. От Министерството на външните работи засега са казали на нашите сънародници, че няма вариант да им помогнат.

Проблемът с българите на Малта възниква на 14-ти март, преди 5 дни, когато заради обявеното в България извънредно положение авиокомпания отменя полетите си до острова. Оказва се, че друга авиокомпания няма директни полети до България, затова част от българите си купуват самолетни билети за полет до гръцкия град Солун. "Полетът е утре, но това също не е добър вариант", разказва Ирена Василева, която се намира на острова.

Българи са успели да разговарят с една от авиокомпаниите, която се е съгласила да изпрати самолет, за да прибере нашите сънародници, но отново се появява проблем с липсата на добра координация.

В Малта също са въведени извънредни мерки за сигурност. При 450 000 души население на острова заразени с коронавирус са 40 души.

Българите са в добро здравословно състояние и силен дух засега. Те, обаче имат само 24 часа да намерят полет, който да ги върне в родината, преди Малта да затвори въздушното си пространство.

Междувременно два автобуса с български граждани, идващи от Германия и Австрия са преминали през ГКПП "Дунав мост" 2 при Видин-Калафат през последното денонощие. Това съобщи на пресконференция на граничния пункт директорът на ГД "Гранична полиция" Светлан Кичиков, който провери извършващия се контрол на българо-румънската граница.

С всички влизащи в страната лица, служители на РЗИ гранична полиция правят беседа, снемат им се данните и попълват анкети, в които посочват адреса си в страната.

От днес на ГКПП "Дунав мост" 2 започва поставянето на термокамери.

През вчерашния ден от граничния пункт във Видин са организирани седем конвоя с около 40 товарни автомобила всеки.

Близо четири километра е опашката от чакащи автомобили на излизане от страната, от румънска страна опашката е около 40 км.

В област Видин досега 102 лица са поставени под карантина, съобщи областният управител на Видин Момчил Станков, който участва в пресконференцията.

До днес в областта няма установени случаи на заболели от коронавирус.