Съдът остави в ареста 6-ма от обвинените за участие в престъпна група за рекет

Решението на магистратите от Апелативния специализиран съд

Шестима от обвинените за участие в 10-членна организирана престъпна група за изнудване чрез заплахи за убийство и насилие над длъжници на кредитно дружество остават за постоянно в ареста. Един е с мярка за неотклонение „гаранция в пари“, и един – с „подписка“.

Това определи Апелативният специализиран наказателен съд на 08.03.2021 г. вечерта, след като потвърди взетите от първоинстанционния съд мерки „задържане под стража“ за петима от обвинените и измени в най-тежката („от подписка“ в „задържане под стража“) мярката за процесуална принуда на друг участник в престъпното сдружение.

Двама от привлечените към наказателна отговорност за участие в престъпната дейност са с „гаранция в пари“ от 5000 и 10 000 лв., определени им от наблюдаващия делото прокурор.

В открито съдебно заседание съдебният състав потвърди тезата на Специализираната прокуратура, че събраните до момента доказателства са основание да се предположи участието в на всеки от тях в престъпленията, за които са обвинени. А за лишените от право на свободно придвижване – че е налице реална опасност да извършат ново престъпления, в т.ч. да влияят на свидетели и да заличават доказателства. По отношение на тях съдът взе предвид и високата обществена опасност на деянията им.

Участниците в престъпното сдружение бяха задържани на 31.03.2021 г. при специализирана полицейска операция на ГДБОП под надзора на Специализираната прокуратура. В хода на действията по разследването бяха намерени и иззети документи, записки с имена на длъжници, пари и други доказателства. Установено бе, че групата е действала от юни 2020 г. на територията на Бобов дол, Радомир, Дупница и София. Повечето от членовете на групата са имали трудово-правни или гражданско-правни отношения с дружеството, в чиято полза „събирали“ с насилие дължими от кредитополучателите суми.