7 любопитни факта, които не знаем за Бил Гейтс

Той не е звезда на шоубизнеса или холивудски актьор, но името му е известно по целия свят. И не като собственик на най-голямата благотворителна фондация или човек, който се бори да намали цените на ваксините за различни заболявания, а като създател на IТ компания, чиито продукти се използват от повечето собственици на домашни компютри на планетата.

На 28 октомври 2020 г. Бил Гейтс отпразнува своя 65-и рожден ден. За любопитните подробности за него и от неговия личен и професионален живот коментира 24 СМИ.

1. „Цветар“

Бил Гейтс показа изключителни способности в областта на програмирането още от ранните си години, когато посещава училище в родното си място в Сиатъл.

На 13-годишна възраст се отличава бъдещият милиардер и създател на „Майкрософт“, за когото ще се правят документални филми и биографични книги. Той създава първата си сериозна програма в BASIC. Оказа се игра на „тик-так-палеца“, в която потребителите бяха помолени да се състезават директно с компютъра.

Когато учителите обръщат внимание на напредналия тийнейджър, те му предлагат да напише програма за училищни нужди, която да отговаря за разпределението на учениците в класовете. Бил се справя със задачата „отлично“ и с полза за себе си. Съставя кода така, че по време на уроците да седял в нещо като „цветна градина“ - заобиколен от най-красивите момичета на образователната институция.

2. Неприятен

Бил Гейтс постъпва в университета в Харвард. И отначало, по примера на собствения си баща, учи за адвокат. Впоследствие, обаче той ревизира решението си и променя посоката, преминавайки към математика и овладяване на програмирането. Въпреки това, след няколко години и дисциплините, които го интересуват, се отегчава, защото се интересува повече от бизнес.

След изгонването на известния студент години по-късно университетските преподаватели си спомнят, че Гейтс показа умения на невероятен програмист, но останал неприятен човек.

3. Издънка

Трудно е да си представим, че създателят на компанията, разработила най-популярната в света операционна система за персонални компютри, в зората на Интернет, е смятал мрежата за напразно явление. Чест прави на Гейтс, обаче, че по-късно признава собствената си грешка и в средата на 90-те години успява да накара „Майкрософт“ да започне да създава онлайн услуги.

4. Прави първия си милиард още млад

Бил Гейтс, чието състояние през 2020 г. се оценява на 98 милиарда долара, прави първия си милиард на 31-годишна възраст. От 1987 г., когато това се случва, основателят на „Майкрософт Корпорейшън“ е най-младият милиардер - предприемач в човешката история.

5. Въпрос на навик

Забележително е, че дори след като достига високо положение в обществото и натрупва значителни финансови ресурси, Бил Гейтс не изостави доста свои навици. Например, милиардерът вечер измива лично съдовете за членовете на семейството си, без да прибягва до услугите на нает персонал. Според него предприемачът получава истинско удоволствие от такъв процес като подреждане на нещата след вечеря с роднини.

Четенето е друг навик от много години - всеки ден, преди да си легне, Гейтс прекарва час, четейки всякаква литература. С този темп бизнесменът чете поне петдесет книги годишно - той не бърза да спира собственото си развитие.

6. Скривайки лицето

Бил Гейтс е известна личност в света. Така че понякога, без да иска да бъде разсеян от многобройни фенове, които искат да общуват със знаменитост, предприемач и филантроп е принуден да се маскира. Въпреки това, мъжът, като правило, не прибягва до никакви прекалено сериозни трикове, ограничавайки се да си сложи шапка с широка периферия на главата.

Според самия основател на „Майкрософт“, в тази шапка му обръщат много по-малко внимание - или не го разпознават, или разбират, че човек иска да остане инкогнито.

7. Наследници и наследство

Повече от четвърт век Бил Гейтс е женен за съпругата си Мелинда, чието моминско име е Френч. Предприемачът се среща с нея през 1987 г. на среща за продажба на продуктите на неговата компания, проведена в Ню Йорк. По това време момичето е работило в създадената от него компания от около година.

Мис Френч, която впечатлила мениджъра, така уловила мислите на младия милиардер, че седмица след като се запознали, той я поканил да се разходят заедно. През 1994 г. двойката се жени. В семейството се раждат три деца: Дженифър Катарин, Рори Джони и Фийби Адел.

Прави впечатление, че според завещанието родителите, които ще предадат милиарди долари в собственото си потомство, ще оставят след себе си само 10 милиона долара. Наследниците им ще трябва сами да достигнат върховете.