На 8 септември 1944 Съветската армия „освободителка” нахлува в България без съпротива и я окупира

Преди 76 години на днешната дата армиите на 3-ти Украински фронт преминават река Дунав в североизточната водна граница с Румъния и навлизат в територията на Царство България и го окупират без да срещнат съпротива.

Окупацията на страната ни започва три дни, след като Съветският съюз е обявил война на България без тя да е воювала срещу СССР по време на Втората световна война.

Нахлуването на червената армия отваря широко вратата за извършването на преврата на 9 септември 1944 г., който докарва БКП на власт, както и за превръщането на България в сателит на СССР за следващите 45 години.

Сайтът desebg.com припомня фактите за тази черна дата от новата българска история.

Военната операция по окупирането на Царство България приключва бързо – на 10 септември 1944 г., тъй като българското правителство на земеделеца Муравиев нарежда на българската армия да не оказва съпротива.

Въпреки това част от войските на 3-ти Украински фронт остават в страната до края на 1947 г., за да подсигурят и гарантират утвърждаването на тоталитарния режима на БКП, ликвидирайки българския държавен и стопански елит като смачкват политическата опозиция с повсеместен терор, монтирани съдебни процеси, въдворяване в концлагери и изселвания на хиляди семейства.

Куриозното е, че на 8 септември 1944 г., когато Червената армия нахлува в Българя тя се намира във война с Германия, но това не се оказва от значение за Сталин.

След окупацията българската армия е поставена под командването на съветската армия. Част от българската войска, възлизаща на 450 000 души, взима участие в заключителната фаза на Втората световна война на страната на антихитлеристките сили.

България дава над 32 000 жертви (убити и ранени). Стопанските загуби на страната възлизат на около 2/3 от националния доход на България през 1945 г.

Въпреки жертвите и стопанската разруха, когато на 28 октомври 1944 г. България сключва примирие с антихитлеристката коалиция и след това – при подписване на  мирния договор на 10 февруари 1947 г. в Париж, страната ни не получава статут на съвоюваща страна, а на победена. По този начин най-голяма ползва извлича СССР, който я е окупирал.