80% от работодателите у нас изпитват недостиг на кадри

Бизнесът поставя като изискване номер едно към бъдещите си служители общуването на роден език

Затруднения при осигуряване на кадри срещат близо 80% от работодателите в страната. Данните са от проучване на Агенцията по заетостта за потребностите от работна сила. Бизнесът продължава да търси квалифицирани специалисти. Основното изискване: компетентно общуване на роден език. 

Когато обявата за работа е с правописни грешки, какви могат да са очакванията към служителите? Според проучване на Агенцията по заетостта от началото на годината работодателите поставят като изискване номер едно към бъдещите си служители общуването на роден език.

В 20 от 28 области на страната тази компетентност е поставена на първо място. Най-много са работодателите, които държат на езиковите умения в областите Хасково и Монтана.

Компаниите за подбор непрекъснато се сблъскват с проблема с правописа на интернет поколението.

Последната генерация - генерация Z, както и края на Милениумите, понеже са по-дигитални не наблягат много и не са толкова прилежни в изучаването на български език правописа, което създава трудности, когато отидат на работа да могат да напишат едно писмо, да кажем на клиентите на фирмата и изобщо дори понякога да се изразяват правилно на български език, коментира за БНТ Надя Василева от Асоциацията на компании за подбор на персонал.

Другият сериозен проблем е липсата на квалифицирани кадри.

25-годишният Васко от Мездра е израснал в домове и е успял да завърши само основно образование. Казва, че точно това е пречка да си намери постоянна работа. От години се препитава като работи на парче по домовете на хората, където цепи дърва или прекопава градини.

,,Като ходя да питам по обекти насам-натам и ми прави впечатление, че без да имаш това средно образование не можеш никъде да започнеш работа. И аз им дам координати и те казват "ние ще ви се обадим" и дотук'', споделя младежът.

За да бъде конкурентен на пазара на труда, Васко е започнал да се обучава на самостоятелна подготовка в местната гимназия и му остава само една година до завършване на средно образование.