Сред санкционираните компании 83 фирми са на Божков и 11 на Пеевски

Интересно е, че докато повече от фирмите на хазартния бос са действащи, то на бившият депутат от ДПС са кухи или регистрирани в чужбина

От 97 фирми, които попадат или биха попаднали в обхвата на санкциите, наложени от Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на министерството на финансите на Съединените американски щати, 83 са на Васил Божков или се свързват с него, а 11 са на Делян Пеевски. Това показа проверка на "Дневник", след като днес Министерство на финансите публикува имената на компаниите.

Любопитното е, че докато почти всички фирми на Васил Божков, обявени днес, са действащи и със сериозни активи, тези на Пеевски са "кухи", закрити, или регистрирани в чужбина.

Сред по-популярните фирми на Васил Божков са "Еврофутбол", "Национална лотария", "Нове холдинг", "Евробет" "Ефбет партнърс" и други. Санкции заплашва също "Фондация Тракия", която съхраняваше колекцията от антики на бизнесмена, преди прокуратурата да я изземе, както и баскетболен клуб "ЦСКА-48" АД.

Любопитна фирма, след тези подлежащи на санкции, е "Декарт" ООД. Основана през 1989 г. Тя е сред водещите компании в гейминг индустрията, като е основен разработчик и поддържа някои от най-големите игрални платформи. През 2018 година тя сключи договор с Българския спортен тотализатор за "Надграждане на съществуващата Централна компютърна система за приемане на залози", организирани от държавното предприятие.

Предмета на дейност на компаниите на Божков е изключително широк - хазарт, жилищно и пътно строителство, инженерингови услуги, производство на хартия, туризъм, издателска дейност, социологически проучвания, разработка на софтуер, реклама или както често се обобщава в предмета на дейност на редица компании "както и други дейности, незабранени изрично от закона".

Сред засегнатите компании са и такива, в които Божков е в съдружие с гръцката компания "Интралот" на гръцкия милиардер Сократис Кокалис. В няколко фирми Божков е съдружник и с Боян и Цветомир Найденови, които след повдигането на обвинения срещу него, го обвиниха в редица престъпления.

Компаниите на Пеевски са по-малко, тъй като от една страна той рядко присъства директно във фирми, а от друга през последната година прекрати участието си в редица компании. Така в списъка присъстват "Инт" ЕООД и "Интръст". Те са 100% собственост на бившия депутат от ДПС.

Според "Капитал" обаче" в момента "Интръст", което доскоро е притежавало медии и имоти и в началото на пандемията от коронавирус се открои и като най-голям дарител на болници, днес е куха обвивка с няколко кухи дъщерни дружества и вече няма съществени активи. Именно такива са единствените все още активни фирми в списъка "Инттрафик" и "Риъл Истейтс Инт".

Останалите - "Балканска медийна компания", "Био Уотър", "Био Уотър инвестмънт" вече не са функциониращи. В списъка има и четири фирми на Делян Пеевски, регистрирани в Обединените арабски емирства - Al entisar general enterprises Co., Intrust limited, Mercury holding ltd и Pure blue event management LLC.