Абсурд: Две министерства спорят кой да разтовари заседналия "Вера Су"

Замърсяването на водите край Камен бряг остава трайно, категорични са от Басейнова дирекция

Министерствата на транспорта и на екологията си прехвърлят взаимно топката около разтоварването на заседналия край защитената местност "Яйлата" кораб "Vera SU".
Министерството на транспорта съобщи, че е готово със спасителния план и разтоварването на товара може да започне още във вторник - 19 октомври.

От ведомството на министър Христо Алексиев уточниха, че това ще стане, след като от Министерството на околната среда и водите (МОСВ) им посочат технологията, по която да разтоварят азотната тор.

В същото време от МОСВ обявиха, че очакват от Министерството на транспорта да представят план как ще разтоварят кораба, така че да не замърсят околната среда.

В България вече са пристигнали представители на собственика и на панамската държава, под чийто флаг е регистриран корабът.

Те трябва да обявят дали се отказва от плавателния съд и дали ще го обявят за потънал.

Българските власти са им дали срок до 17 часав понеделник да съобщят решението си.

Междувременно стана ясно, че замърсяването в района на заседналия при Камен бряг кораб остава трайно. Стойностите на амониев азот във водата край плавателния съд продължават да са завишени. Това показват резултатите от пробите, взети в неделя от Басейнова дирекция.

"Тенденцията е на повишаване на концентрацията на азот-амониев във водите непосредствено до авариралия кораб "Vera SU". Действията, които следва да се предприемат, са от страна на органите, компетентни и отговорни по разтоварването на заседналия плавателен съд. Да изберат метод и технология, максимално щадяща околната среда", заяви Мирослава Робинсон, началник на отдел "Опазване на морските води" в Басейнова дирекция Варна пред Би Ти Ви.