Адв. Екимджиев: Мажоритарният вот е деструктивна идея

„Когато се тръгва от избирателния закон, това е разбираемо. Защото изборният процес е в основата на представителната демокрация. Честните и справедливите избори, са в основата на демократичните общества и правовите държави. Затова не е случайно, първият приоритет на протестното мнозинство, което се формира миналото лято по площадите и вече е в парламента, е да направи възможното – това, което е по силите му, следващите избори, да бъдат максимално честни и максимален брой българи да бъдат представени – независимо дали живеят в България или в чужбина“, това заяви в интервю за радио Пловдив адвокат Михаил Екимджиев.

Той коментира и мажоритарната система на гласуване.

„Мажоритарният вот е подходяща избирателна система в държави, в които има традиционно установени двупартийни системи. Но по принцип, мажоритарната система дава голямо предимство на партията, която печели изборите. Ако на последните избори у нас имаше мажоритарна система, победата на ГЕРБ щеше да е съкрушителна. И най-вероятно в парламента щяха да са три партии. Не знам защо „Има такъв народ“, се отказаха от мажоритарния вот. Но е факт, че преди пет години, когато те инициираха този референдум, това не беше добра идея. Етичният и политически въпрос е – добре, след като преди пет години, са взели едно неправилно решение, да кажем, че са подвели или са излъгали хората. Трябва ли да продължават сега да ги лъжат? Или е по-честно и справедливо да кажат, че са сгрешили, и те с половин уста го казват, и да не поддържат тази деструктивна идея, която категорично би била разрушителна за демократичния процес в България“, каза още адвокат Екимджиев.

Адвокат Екимджиев приветства създаването на парламентарна комисия за ревизия на управлението на правителството в оставка и последвалият мораториум.

„Да, Народното събрание не е разследващ орган. Но когато истинските разследващи, които ние сме пратили там и сме делегирали монопола на силата да разследват и наказват, ние нямаме друга възможност. Приемам го, като единственото възможно на този етап“, коментира още Екимджиев.