Адв. Марковски: В други държави Полфрийман спокойно можеше да получи доживотен затвор

Задържането е законно, не са нарушени правата му

Марин Марковски

Марин Марковски

Джок Полфрийман - австралиецът, осъден за убийство у нас и пуснат предсрочно от затвора - беше освободен от центъра за временно настаняване в Бусманци и ще бъде настанен на външен адрес. Миналият месец той беше освободен 6.5 преди края на 20-годишната си присъда за убийството на Андрей Монов. До два месеца ВКС трябва да реши дали допуска възобновяване на делото за предсрочното освобождаване на Джок Полфрийман. Докато се уреди статутът на Полфрийман той е трябвало да остане в Бусманци, обясни в сутрешния блок на БНТ адв. Марин Марковски.

"Задържането, по мое виждане, е законно и не са нарушени неговите права. Възможно е той да напусне страната. До решението на ВКС Полфрийман остава в страната", казва още Марковски.

По думите му балансът между право и справедливост е бил загубен в полза на правата. Той обясни, че в други държави за убийството на младия 20-годишен човек Полфрийман спокойно е можел да получи доживотна присъда.

Марин Марковски: Има несправедливи присъди, има несправедливи решения. Само Господ е съвършен. Няма съвършено правосъдие, но то е добро нашето правосъдие.

За призива за бързо решаване на случая на председателя на ВКС Марковски коментира, че зад това се крие препоръка. Няма да има последици, ако съдиите не изпълнят указанието, обясни адвокатът.