Адв. Рангелов: Притесняваме, че ограничаването на съкратеното следствие може да забави присъдите

Избираме – или ЕС, или смъртно наказание, няма друг вариант, категоричен е адвокатът

адв. Людмил Рангелов

адв. Людмил Рангелов

„Притеснявам се, че ако да кажем, след няколко дни бъде извършено тежко убийство, тогава близките на пострадалите вероятно след 5-6 години отново ще протестират за това, че наказанието твърде много се е забавило.“ Така адвокат Людмил Рангелов коментира пред БНТ темата за съкратеното съдебно следствие.

Вчера близки на жертви на тежки престъпления излязоха на протест и поискаха правната възможност за намаляване на присъдата, която се дава при самопризнания от извършителя, да отпадне. Правната комисия в парламента обсъди вчера предложенията за съкратено съдебно следствие при тежки престъпления и нанасяне на тежки телесни повреди.

Според адвокат Рангелов, ако съкратеното съдебно следствие отпадне, има съвсем реална възможност да станем свидетели отново на много дълги процеси.

„За да се стигне до истината трябва да се спазват определени процедури, те не са просто формални. Истината трябва да бъде установена по несъмнен начин, без никакви колебания“, категоричен бе адвокатът.

„Това, че ще се ограничи съкратеното съдебно следствие няма да повлияе на честотата и тежестта на тези престъпления, на самите извършители. Убийците не познават закона, те действат инстинктивно, първосигнално“, допълни Рангелов.

По въпроса дали в България може да бъде въведено смъртно наказание, той обясни, че като член на ЕС, никой в страната ни не може да бъде осъждан на смърт и екзекутиран. Избираме – или ЕС, или смъртно наказание, няма друг вариант, аргументира позицията си адв. Рангелов.