Да отпадне ли СЕМ?

Не можем да се връщаме назад, смятат адвокатите Симона Велева и Юлия Раданова

Не можем да се връщаме назад, трябва да има орган като Съвета за електронни медии, заяви пред БНР адвокат Симона Велева.

В предаването „Преди всички“ тя поздрави екипа на програма „Хоризонт“ за смелостта и проявената солидарност към колега във връзка със случващото се в Националното радио: „Вижда се, че в България все още има будни и смели гласове, които говорят открито за проблемите на обществото, които само тогава могат да бъдат решавани.“

„Случващото се в БНР е много показателно за цялостната картина в България по отношение на свободата, която има в медийната среда. Хубаво е, че гилдията се обедини около един такъв случай, който е много тенденциозен и изобщо не е безобиден. Вярвам, че днес Съветът за електронни медии ще вземе компетентно и добре обмислено решение, но най-важен тук е общественият интерес“, допълни Велева, която е и експерт по медийно право.

Според Юлия Раданова СЕМ може да има нужда от някои фини настройки по отношение на нормативната уредба, но ролята му е изключително важна и с традиции в европейската правна система: „Не можем да говорим за неговото отпадане. Подобна формула би довела до абсолютен хаос, защото правото на изразяване на мнение и свободата на медиите са изключително важни и не са ограничени. Трябва да има държавен орган, който да следи и за редица други въпроси.“

„Не можем да се връщаме назад, демократичното решение е да има такъв орган“, подчерта тя.

Симона Велева заедно с адвокат Юлия Раданова са гост-лектори днес на безплатното „Обучение на жените в техните права“ по въпроси като домашно насилие, родителски права, издръжка на деца. Събитието е организирано от Института по медиация и управление на спорове (ИМЕУС), част от което са Раданова и Велева. Събитието е от 19 часа във FOX book café на ул. Уилям Гладстон 32 в София и е отворено за всички жени, които проявяват интерес.