Адвокати издадоха Наръчник за действие на търговците в условията на извънредно положение

Mеждународна правна кантора ATALAW, предоставяща правни услуги и консултации на физически и юридически лица в сферата на гражданско, търговско, авторско право и процесуално представителство, изготви Наръчник за действие на търговците в условията на извънредно положение.

"Епидемията от вируса COVID-19 засегна практически всички бизнеси, независимо от техния размер или икономически сектор. Ежедневно получаваме въпроси от клиентите си относно очакваните законодателни промени и начините да предпазят максимално търговската си дейност, но и да се погрижат за здравето на служителите си и да допринесат за ограничение на разпространението на вируса. Решихме, че е необходимо да съберем съществената информация на едно място, разгледана през призмата на адвоката и допълнена с основните положения от действащото до момента законодателство и практиката по прилагането му, за да можем максимално точно да разработим Вашата стратегия за действие", казват авторите на наръчника, съобщава "Правен свят". 

Toй съдържа преглед на промените, въведени със Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, касаещи бизнеса и представени в обобщен вид. Разгледани са различни възможности за организация на дейността на дружествата, както и стратегии за действие по време на извънредното положение. В паралел с промените, въведени с новия закон, са представени и съществуващите досега възможности за организация на търговската дейност, трудовите договори, както и опциите за спиране и прекратяване на другите видове договори поради форс-мажор /непреодолима сила/ и стопанска непоносимост.

В Наръчника са разгледани и промените в данъчното законодателство и отлагане на сроковете за подаване на търговски и счетоводни документи, както и спирането и удължаването на други срокове и тяхното отражение върху бизнеса.