Адвокати на протест срещу закриване на районни съдилища

Столични адвокати излизат на мълчалив протест пред Съдебната палата в знак на несъгласие с обсъжданото от Висшия съдебен съвет закриване на част от районните съдилища и изключването на адвокатурата от дебата по въпроса. В предаването "12+3" Стефан Марчев, председател на Софийската адвокатска колегия, поясни: 

"Разработването на концепцията за съдебна реформа протече без адвокатурата. В началото на годината изготвихме становище с критики и предложения за другите варианти на прекрояване на съдебната карта. Гласът ни остана нечут. Призивите за широк професионален дебат останаха нечути". 

По думите на Марчев промяната ще отдалечи правосъдието от гражданите: "Някои отдалечени райони ще бъдат лишени от възможността да имат съдебен орган в своето населено място. Предвижда се 55 от общо 113 съдилища, които са на районно ниво, да бъдат закрити или преобразувани в териториални отделения към най-близкия до тях районен съд. Тази реформа се прави при липсващо електронно правосъдие... Всяко закриване ще ограничи достъпа до съд на граждани". От адвокатурата призовават за широк дебат по темата, "за да се чуе гласа на обществеността". Протестът в София започва в 17.00 часа. Протести ще има в Пловдив, Стара Загора, Благоевград, Русе, Габрово.