Адвокатите бламираха ВАдС, искат оставки

Със 163 на 50 гласа Общото събрание на адвокатите от страната безпрецедентно не прие отчета на Висшия адвокатски съвет (ВАдС) и практически го бламира. Много адвокати поискаха оставката на съвета, предаде ЛЕКС. 

„Борим се не само с външа опозиция, но и с опозция отвътре и тя е по-тежката“, заяви председателят на съвета Ралица Негенцова. „Вие вкупом съгрешихте и вкупом непотребни станахте“, обърна се към членовете на ВАдС адвокат Георги Гайдаров от София. И заяви: „Предлагам да събранието спре да препоръчва и да започне да задължава и да търси отговорност за неизпълнение“.

„Да снемем доврието си от този съвет и да не гласуваме отчетите“, призова колегата му Борислав Вълчев. Първи призив за оставка отправи адвокат Ангел Ангелов от Кюстендил, който заяви, че ще гласува против отчетите на съвета за 2019 г. Той, както и други адвокати, заявиха, че ВАдС не е изпълнил основните си задачи и не е решил проблемите на професията. „Апелирам за висока култура и членовете на ВАдС да си подадат оставките един по един, това е демократичен акт“, заяви Ангелов.

Председателят на адвокатската колегия в Пловдив Иван Демерджиев също заяви, че ще гласува против приеманаето на отчетите. „Да се замислим за извършеното от ВАдС през тази една година, то е крайно недостатъчно. Преди година гласувах доверие, но обещаното не беше сторено. Не виждам промяна“, каза той.

Цялата пловдивска колегия е взела единодушно решение да не подкрепи отчета. А другото ни единодушно предложение е да се потърси отговотрност от председателя на ВАдС за неизпълнение на решенията на общото събрание, съобщи Георги Баев от Пловдив.

Остро критично изказване направи и адвокат Велислав Величков от София. „Стожер ли е днес на законността българската адвокатура? Останахме ли равнопоставена страна в процеса или се доведохме до пълно обезличаване? Реагирахме ли спрямо некачественото законодателство?“, попита той.

И продължи: „Отстояхме ли против натиска на изпълнителната власт да ни третират като сервитьори и фризьорки? От говореща адвокатура се превърнахме в статична, битова, мълчалива адвокатура. Правото в България е застрашено и ние трябва да сме пръв негов защитник. Адвокатът, ако си стои на мястото, няма да има нужда от социални помощи, но трябва да предизвикаме хората да ни вярват“. А залата избухна в аплодисменти. Ръкопляскания посрещнаха и думите му, че проект за нов Закон за адвокатурата не е стигнал до пленарната зала на Народното събрание, а отчетите са „отбиване на номера“.