Адвокатите ще подават декларация, че познават правилата срещу прането на пари

Това трябва да стане най-късно до края на юли 2020 г.

Всички адвокати в България трябва да подадат декларация, че са запознати с вътрешните правила на професията за контрол и предотвратяване на изпирането на пари и финансирането на тероризма. Това предвиждат окончателно приетите от Министерският съвет промени в Правилника за прилагане на Закона за мерките срещу изпирането на пари (ППЗМИП), които днес бяха публикувани в Държавен вестник (с окончателния текст на измененията можете да се запознаете тук).

Както „Лекс“ писа, въпросните правила трябва да бъдат създадени и приети от Висшия адвокатски съвет. Той вече има само 4 месеца, за да го направи. Работата по тях не можеше да започне докато ДАНС не изготви т. нар. Национална оценка на риска от изпиране на пари и финансиране на тероризма. Тя обаче е факт от 9 януари 2020 г. и от тогава започнаха да текат шестте месеца, в които ВАдС трябва да приеме правилата за адвокатите. Крайният срок да е готов с тях е 9 юли 2020 г. След като ги приеме, той ще има 7 дни, за да ги публикува на сайта си, тъй като са задължителни за всички адвокати и те трябва да се запознаят с тях.

Адвокатите трябва да следят именно за датата на публикуването им, тъй като според новите правила в ППЗМИП, именно от нея ще започне да тече 14-дневен срок, в който трябва да ги прочетат и да подадат декларации, че са се запознали с тях.

Така регламентираните срокове означават, че подаването на декларациите на близо 14 000  адвокати трябва да приключи най-късно до края на юли 2020 г.

За декларациите ще има образец, който ще бъде утвърден от шефа на ДАНС и ще бъде публикуван на сайта на агенцията. Впрочем такъв образец има и сега, но от правителството посочиха, че се налага да той да бъде променен, като това ще стане след като влязат в сила обнародваните днес промени в ППЗМИП.

С промените в правилника се урежда, че декларациите „се представят на адвокатските съвети“, т.е. всеки ще ги подава в колегията, в която е вписан. Така най-голямата колегия у нас – в София, ще трябва да се организира за 14 дни да приеме декларации от над 6000 адвокати.

По време на общественото обсъждане на промените адвокат Герман Германов възрази срещу „здравия разум“ при въвеждането на подобно задължение за адвокатите, които са длъжни да познават закона и правилата. „Декларирането е за „знаене“ и „незнаенето“ няма да породи някакви отделни санкционни последици, извън предвидените в закона от самото неспазване на мерките, няма как с тази декларация да се въведе допълнително отговорността по чл. 313 НК“, изтъкна той. И добави, че държавата постоянно прави усилия за намаляване на административната тежест и част от това е „да не се иска изготвяне на ненужни, излишни писмени документи“. Адвокат Германов напомня, че адвокатурата е свободна, независима и самоуправляваща се и заявява, че въвеждането на ненужни изисквания и обременяването със задължения в полза на държавен контраразузнавателен орган е посегателство срещу тази свобода и независимост.

От правителството са отхвърли възраженията му. И са отговорили, че целта на разписването на този механизъм е „повишаване на осведомеността на посочените в разпоредбата категории лица за приемането на единните вътрешни правила от съсловните и професионалните им организации, както и подпомагане на тези организации в този процес“. „Целта е не да се санкционират лицата, а да се подпомогне процесът и повиши ефективността“, посочват от правителството. И заявяват, че „попълването на една кратка декларация не би следвало да се отчете като прекомерна административна тежест особено, ако това допринася за посочената по-горе цел“.

„По никакъв начин предлаганите редакции не пренебрегват факта, че адвокатурата е „свободна, независима и самоуправляваща се“. Както е описано по-горе, изискванията не следва да се третират като ненужни или обременяващи“, се казва в мотивите, с които се отхвърлят възраженията срещу въвеждането изискването адвокатите да подават подобни декларации.