"Аерофлот" спира междунардните полети, с изключение на Беларус

Най-голямата руска авиокомпания "Аерофлот" обяви в събота, че преустановява да извършва международни полети от 8 март, като ще продължи да поддържа само линията до беларуската столица Минск.

Причина са западните санкции, които доведоха да затварянето на небето над Европа, Великобритания и САЩ за руски самолети, което направи икономически неизгодно да се лети, тъй като маршрутите трябваше да бъдат променени, за да се заобикалят забранените зони.

"Росия" и "Аврора" също няма да летят извън границите на Руската федерация. Такова решение ден по-рано взе и най-голямата частна руска авиокомпания S7.

Пътниците, които имат билети за неосъществените полети могат да си поискат обратно стойността им, уверяват от "Аерофлот". Авиокомпанията уверява, че ще положи максимални усилия пътниците, които не могат да се върнат в Русия, да бъдат прибрани, без да уточнява как и кога.По-рано в събота федералната агенция "Росавиация" препоръча на руските авиопревозвачи да ограничат международните си полети, тъй като има риск лизингованите от тях от западни компании самолети да бъдат арестувани, съобщава руската агенция ТАСС.