АЕЖ: Бойко Борисов да поеме ангажимент, че няма да толерира арогантно отношение към журналисти

Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) настоя премиерът Бойко Борисов да поеме ангажимент, че "натискът върху свободата на словото ще бъде преустановен и че няма да толерира арогантно отношение към журналисти от страна на членове на кабинета му или партийни функционери на ГЕРБ". Повод за позицията на съсловната организация са два случая, в които са намесени финансовият министър Владислав Горанов и преизбраният кмет на Варна Иван Портних.


От АЕЖ настояват Горанов да се извини или да си подаде оставката заради негово изказване към журналист от партийната телевизия на БСП. Случаят е от петък, когато на въпрос за предложението на управляващите първият ден от болничния да не се плаща министърът отговори, че не журналистите, а той определя по кои въпроси ще говори. След това се е обърнал към репортера от телевизията на БСП с думите, че ще им спре парите.


"Най-малкото, което Горанов дължи за тези две реплики, е извинение. Арогантното отношение на министъра е показателно за медийния комфорт, на който разчитат управляващите и който ги е разглезил до такава степен, че да излизат от равновесие след всеки въпрос, който не влиза в плановете им", пишат от АЕЖ, цитирани от "Дневник".


Те припомнят и участието на Горанов на церемонията за присъждането на наградите "Мистър и Мисис Икономика" миналата седмица, на които домакин бе председателят на Конфедерацията на индустриалците и работодателите в България Кирил Домусчиев.


"В речта си Горанов, за когото е известно, че живее без наем в луксозен апартамент, намиращ се в комплекс, свързан Домусчиев, говори за необходимостта от баланс между лошите и добрите новини и похвали домакина за новата му придобивка – "Нова телевизия". Ден по-късно управляващите обявиха мярката, за която отдавна настоява КРИБ на Домусчиев – неизплащането на първия ден от болничните. Това бе и темата на въпроса, който ядоса Горанов в кулоарите на парламента", правят уточнение от съсловната асоциация.


Другият случай, провокирал позицията на АЕЖ, е свързан с варненската журналистка Елена Кирова. Тя е била принудена да напусне медията, за която работи – телевизия "Черно море", заради въпроси, които е задала на кмета на града Иван Портних в интервю, поръчано от телевизия "България он ер". От организацията посочват, че "собственик на тази телевизия е групата около "Химимпорт" и ЦКБ, свързан с "Холдинг Варна", който от своя страна притежава телевизия "Черно море".