AFP: България залага на БЦЖ ваксината в борбата с коронавируса

България залага на БЦЖ ваксината в борбата с коронавируса, предава AFP, цитирана от "Фокус".

В световната битка срещу COVID-19 учените проучват дали стогодишната ваксина срещу туберкулоза може да предложи някаква допълнителна защита срещу новия коронавирус.

И за България - един от водещите световни производители на ваксината - вдъхва надежда за нови пазари за многото милиони дози, които произвежда всяка година.

Bacillus Calmette-Guerin, или БЦЖ, е разработен от двама френски изследователи, Алберт Калмет и Камил Герерн, през 1921 г. като ваксина срещу туберкулоза, белодробно заболяване, което според Световната здравна организация е най-големият инфекциозен убиец в света и причината за 1,5 милиона смъртни случая в световен мащаб всяка година.

В трескавото търсене на лечение срещу COVID-19 се провеждат клинични изпитвания - в Австралия, Южна Африка, Европа и Съединените щати - за проучване на хипотезата, че БЦЖ може да осигури допълнителен щит срещу новия коронавирус.

От своя страна СЗО заяви миналия месец, че няма доказателства, че БЦЖ защитава хората от заразяване с COVID-19.

Въпреки това българските учени предполагат, че високата степен на ваксинация срещу БЦЖ на Балканите, както и ранните ограничителни мерки са й помогнали да избегне най-лошото от пандемията.

"БЦЖ генерира мощна имунна стимулация. И докато чакаме конкретно лечение или ваксина срещу новия коронавирус, трябва да заложим на имунитета си", заяви професорът по имунология Богдан Петрунов пред обществената телевизия БНТ.

Неонатологът Валентина Гергинова заяви, че тези, които са имали ваксината, изпитват "по-леки форми на други бактериални и вирусни инфекции" и че това може да бъде от полза и за тези, които са изложени на новия коронавирус.

Гергинова е прилагала БЦЖ ваксини на новородени повече от 30 години в софийска болница.

Докато много страни сега провеждат само целенасочени кампании за ваксинация с БЦЖ, България прилага задължителната ваксинация на всички новородени бебета.

България също е основен производител на ваксината, изнасяйки я в 140 страни. Нейната държавна компания „Бул Био“ е една от 22 фармацевтични фирми в световен мащаб, която я произвеждат, и само една от трите в Европейския съюз.

България е и един от четиримата доставчици на СЗО - заедно с Индия, Япония и Дания - за кампаниите на ООН за борба с туберкулозата в Африка и Азия.