Акад. Петрунов: Има опасност болниците да "колабират" когато дойде грипът след Covid-19

За да се създаде колективен имунитет, трябва да се инфектира 70-80% от населението, казва още имунологът

акад. Петрунов, снимка: 24 часа

акад. Петрунов, снимка: 24 часа

След разхлабване на мерките – епидемията тръгва отново нагоре. Това заяви в студиото на Нова ТВ имунологът акад. Богдан Петрунов.

По думите му 70-80 % на хората ще трябва да бъдат заразени от вируса, след което вирусът постепенно ще загасне, като се създаде на колективния имунитет. Но той се създава много бавно и не е толкова устойчив.

Имунологът подчерта, че вирусът естествено отслабва. Сега вече потенциалът да заразява спадна и един болен заразява около 1-1.2 човека. 

Но епидемията продължава да се разпространява и то дифузно, а не клъстерно, както беше досега. Сега вече епидемията не подлежи на контрол. При неспазването на мерките контролът върху епидемията е невъзможна. Затова носенето на маски, спазване на дистанция и дезинфекцията ще трябва да останат задължителни. Не е убедително, че през лятото вирусът ще изчезне и това е показателно от случващото се в Бразилия, категоричен бе той. Не трябва епидемията да бъде оставена на естествения й ход. За съжаление обаче е сложно да се прецени къде е балансът – между здравето и икономиката, коментира акад. Петрунов. 

Без нощните заведения, дискотеки, спортни зали и стадиони можехме спокойно да прекараме, там трябваше да не бъдат разхлабвани мерките. Във влака трябва да не се пускат граждани без маска, да има ограничение в продажбите на билети, стриктно да се спазват дезинфекцията и дистанцията, а понякога това не се случва, допълни академикът.

Според акад. Петрунов до една година вероятно ще има ваксина, вече има 120 варианти. Но ние не знаем какъв имунитет ще остави, какъв ще бъде характера на имунитета.

Що се отнася до състоянието на болничните заведения, академикът посочи, че досега за заети 40% от болничните легла у нас. Има обаче  опасност болниците да не могат да приемат пациенти през есента, защото върху коронавируса ще се насложи и грипът, който естествено ще усложни ситуацията.