Академици излизат в подкрепа на Каракачанов с писмо до премиера

Крайно време един държавен български мъж да заеме такава позиция, се казва в писмото, визирайки случката във Войводиново

Красимир Каракачанов

Красимир Каракачанов

"Знаейки Вашето искрено родолюбие и любов към отечествените ценности и светини, не можем да се въздържим да не отправим този призив за подкрепа на действията на вицепремиера г-н Каракачанов. Крайно време беше един държавен български мъж да заема такава позиция. Затова ние я адмирираме и се обръщаме към Вас тази позиция да се превъплъти в поредица от държавнически действия." Това заявяват в писмо до премиера именити представители на българската интелигенция - академици и професори.

Поводът за оказаната от тях подкрепа са действията на вицепремиера, министър на отбраната и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов след случая във Войводиново. В писмото си те настояват за решителна намеса на държавата срещу циганската престъпност и адмирират действията на Каракачанов, като смятат, че е било крайно време един държавен български мъж да заеме такава позиция.

Ето пълния текст на писмото до премиера Бойко Борисов:

До

Г-н Бойко Борисов

Министър-председател на

Република България

Уважаеми г-н премиер,

Обръщаме се към Вас, за да изразим своята категорична подкрепа на инициативата на вицепремиера и министър на отбраната г-н Красимир Каракачанов, оповестена тези дни по повод поредните и ставащи все по-нагли безчинства на наши съграждани от цигански произход.

Позорно е днес да бъдат бити и унижавани български полицаи, военнослужещи, органи на реда, а е престъпление това да сполетява всекидневно възрастни хора, жени и деца, които биват бити, грабени, изнасилвани и убивани.

Знаейки Вашето искрено родолюбие и любов към отечествените ценности и светини, не можем да се въздържим да не отправим този призив за подкрепа на действията на вицепремиера г-н Каракачанов. Крайно време беше един държавен български мъж да заема такава позиция. Затова ние я адмирираме и се обръщаме към Вас тази позиция да се превъплъти в поредица от държавнически действия.

Сега е моментът за Вашата решителна намеса – разчитаме, че след ценните Ви указания компетентните институции (Министерството на вътрешните работи, Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Министерството на труда и социалната политика, Министерството на образованието и науката, Министерството на правосъдието и др.) ще вземат нужните мерки в най-скоро време да се прекрати това безумие на злодейски посегателства срещу живота, достойнството и имота на обикновени български граждани.

В тази посока може да разчитате не само на нашата подкрепа, а на огромна част от българската интелигенция и целия народ.

София, 11 януари 2019 г.

Следват подписите на:

Акад. Георги Марков

Акад. Васил Сгурев

Акад. Благовест Сендов

Акад. Пламен Карталов

Акад. Стефан Воденичаров

Акад. Константин Косев

Акад. Антон Дончев

Акад Васил Гюзелев

Чл. кор. Иван Гранитски

Проф. Александър Чирков 

Припомняме, че вицепремиерът Каракачанов нарече циганите -извършители на побоя над военен във Войводиново, „нагли“ и декларира, че ще постави на обсъждане в Министерски съвет програма от мерки за справяне с циганската престъпност.