Ако искате да сготвите перфектни спагети - следвайте някои тънкости

В противен случай ще трябва да ги хвърлите, твърдят утвърдени готвачи

снимка: gotvach.bg

снимка: gotvach.bg

Италианската кухня отдавна е навлязла и по нашите ширини – с пиците, пастата, по-рядко лазаня. Вкусните им ястия определено се харесват и у нас, но въпросът е можем ли да ги приготвим.

Защото за една манджа не е важно само да я сготвиш, а да я направиш правилно, да добавиш или не всичко, което е необходимо, при това в точния момент.

Освен това използването на топлинна обработка и постоянното разбъркване и поглеждане към котлона също влизат във важните правила за готвене на паста.

И тъй като спагетите доста често се оказват малкото камъче, което препъва иначе добрата домакиня, ще опишем как да си сварите спагетите стъпка по стъпка.

Нищо сложно няма в процеса на варене на спагети, но като всяко първо нещо изисква особено голямо внимание - важно е да не преварите пастата! На 4 януари, когато в САЩ отбелязват деня на спагетите, нека видим всичко важно за тяхното приготвяне.

Тънкости при варене на спагети:

1. Необходима ви е голяма тенджера, в която да се събира повечко вода. За спагетите трябва да сметнете по 1 л на около 100 г спагети;

2. Не добавяйте сол преди водата да е завряла, защото така ще направите процеса по-бавен. Подправката се слага едва когато водата ври. Количеството сол е 1 с.л. на 1 л вода. Някои домакини добавят и 1 с.л. олио, но шеф готвачите отричат нуждата от мазнина във водата. И тъй като не стана ясно – солта и олиото добавяме, за да не залепнат спагетите и да не се разварят;

3. Следващата стъпка е да сложим спагетите – хващате цялото снопче и го слагате в тенджерата вертикално. Тя започва да омеква и постепенно става лесна за контролиране – наместете я с онази дълга вилица с два зъба, която си купихте с комплекта черпаци, преси за пюре и лъжици с дупки;

4. След като сложите спагетите, погледнете часовника и отмерете времето, което е указано на опаковката им;

5. Котлонът не се намалява – спагетите трябва да си поврат;

6. Варят се без капак, за да не изкипи водата;

7. Проверявайте от време на време докъде е стигнал процесът на варене и разбърквайте много внимателно спагетите;

8. Въпреки това, което пише на опаковката, ако на вас ви се струва, че не са готови, изчакайте още малко, за да не останат прекалено сурови спагетите. Ще познаете, че пастата е перфектно сварена, когато разчупите една спагетка с нокти и в средата има малко кръгче недоварена паста - свалете ги веднага от котлона;

9. Трябва да ги изцедим, когато са омекнали. Отдръпнете от котлона и добавете 2 ч.ч. по-хладка вода, за да спрете процесът на варене. След това изцедете спагетите от водата с помощта на гевгир – процедурата се прави над мивката. Отцедете добре. В зависимост от соса за паста, който ще приготвяте, може да запазите 1 ч.ч. от водата от варенето на спагетите, за да добавите към соса;

10. Не си помисляйте да изчакате водата да изстине и тогава да ги отцедите – процедурата се извършва, докато са съвсем горещи. Не оставяйте никога спагети да киснат в гореща вода;

11. Не оставяйте спагетите под течащата вода;

12. След като се отцедят, върнете ги вече в празната тенджера и започнете да правите сос по желание. Ако на този етап искате да разбъркате спагетите със зехтин или парче масло, помислете пак - мазнината ще обвие повърхността на пастата и приготвеният сос няма да може да я овкуси добре;

13. Съветваме ви да не правите соса и спагетите в едно и също време, особено ако сте новак. След като сте започнали варенето, изчакайте да приключи и тогава се захванете с желаната заливка;

14. Истински вкусни спагетите ще станат, ако ги оставите да поврат за няколко минути вътре в соса.

И за да сме ви докрай полезни, ви предлагаме да разгледате нашите наистина вкусни рецепти за спагети като спагети болонезе или спагети карбонара. И за малко по-екзотични вкусове - рецепти за оризови спагети.

Източник: gotvach.bg