Al Jazirah: Елиминирането на терориста Касем Солеймани е ярък акт на героизъм

Терористичната мрежа на Иран е широка и не се основава нито само на един терорист

Халид Ал Малик, главният редактор на саудитския всекидневник Al Jazirah, обяви, че елиминирането на терориста от иранския режим Касем Сюлеймани „ярък акт на героизъм“ от страна на САЩ, цитира думите му израелското англоезично издание The Jerusalem Post.

Ал-Малик пише, че елиминирането на Солеймани, определен от САЩ за международен терорист , е „точка в полза на президента на САЩ Доналд Тръмп.“

"Но не е достатъчно да се поправят грешките, които САЩ направиха в Ирак", продължава вестникът. "Има още като Касем Сюлеймани в Ирак, Иран, Сирия, Ливан и Йемен. Ако срещу тях не се вземат мерки по начин, който гарантира сигурността и стабилността на тези страни и на другите страни от региона и света, поведението на Иран няма да се промени.“

Ал-Малик добава, че „Убийството на Сюлеймани няма да сложи край на заплахата, която Иран представлява за страните от света, тъй като терористичната мрежа на Иран е широка и не се основава нито само на един терорист, нито агентите му се намират само в една държава.“
Той също така пише, че убийството на Сюлеймани е „ясно постижение и точка в полза на президента Тръмп и администрацията на САЩ, но не е достатъчно. Сега регионът е изправен пред кръгове от ирански тероризъм, които ще бъдат още по-многобройни и разнообразни.

„Иранците отправят изрични заплахи в тази посока и поставят това на първо място в дневния си ред като част от възмездието за отмъщение за убийството на лидера на злото - престъпника Касем Сюлеймани. А какво ще кажете за „Хизбулла‘ в Ливан, хутите в Йемен и другите пълномощници на Иран в различни държави от Персийския залив и други арабски и ислямски страни?"

Базираният в САЩ Институт за медийни изследвания в Близкия изток (MEMRI) за първи път преведе статията на Ал-Малик и я публикува на своя уебсайт в четвъртък. Al-Jazirah излиза кто вестник на арабски език и има аудитория от над 123 хиляди души към 2013 г.

MEMRI пише, че „Убийството на командващия силите „Кудс“ на Корпуса на стражите на Ислямската революция Касем Сюлеймани от страна на САЩ срещна многобройни реакции в саудитската преса, които изразиха удовлетворение от силния удар, нанесен на иранското ръководство, а също и за инициатива, предприета от САЩ след дълъг период, в който те избягват използването на военна сила срещу Иран, включително след нападението в средата на септември срещу нефтените съоръжения в Саудитска Арабия.

MEMRI отбеляза, че редакторът също насочва критиките към САЩ, отбелязвайки, че сега плащат цената за предоставения на Иран контрол върху Ирак.