Албанската опозиция се отказа от мандата си: Излизаме от криминалния парламент

Няма връщане назад, не може да признаем премиер, който е купувал гласове, казват още от Демократическата партия на Баша

Парламентът на Албания от четвъртък официално е без опозиция, след като лидерът на Демократическата партия Лулзим Баша предаде на председателството на Народното събрание подписаните изявления, с които народните представители се отказват от депутатските си мандати, предават скопското електронно издание „24 Инфо“ и "Фокус". 

Баша подаде заявленията след края на протеста пред парламента, на който бе поискана оставката на премиера Еди Рама и насрочване на предсрочни парламентарни избори. 

Участниците в протеста, водени от лидерите на опозиционните партии, тръгнаха към сградата на правителството, която се намира в непосредствена близост от законодателния дом. 

„Днес официално се отказахме от криминалния парламент. От днес сме обикновени граждани. Продължаваме битката до свалянето на престъпника Рама – Мадуро на Балканите“, заяви Баша. 

„Рама, тръгвай си заедно с твоята престъпна група. Албания заслужава по-добро бъдеще, което ще дойде, когато гражданите изразят свободно своята воля на европейски избори. Искаме в Албания да бъде като в цяла Европа. Свобода, демокрация, победа. Бог да благослови Албания“, каза лидерът на опозицията пред хилядите протестиращи. 

По-рано на протеста на обединената албанска опозиция, който започна в 11 часа българско време, последни се изказаха лидерите на Социалистическото движение за интеграция Моника Круемади и на Демократическата партия Лулзим Баша. 

Двамата подчертаха, че няма връщане назад и че никога няма да признаят премиер, който е купувал гласове. Баша изпрати послание и до „чуждестранните дипломати и приятели“, че опозицията не иска насилие. Той поиска след оставката му, премиерът Рама да бъде изправен пред съда и поиска от правозащитните органи да не позволяват на „престъпника Рама да напусне страната“. 

За разлика от състоялия се в събота протест, в четвъртък край парламента имаше много силно полицейско присъствие, като бяха изпратени подкрепления от Националната гвардия и специалните части на полицията. 

Около парламента имаше седем полицейски кордона, три от които с членове на звеното за бързо реагиране и специалните части „Шкипония“. 

Тези мерки са били предприети заради постъпила информация, че се планира нападение срещу парламента. 

Организаторите пък поставиха пред първия полицейски кордон охранители с бели ленти на лявата ръка.