Александър Морфов се завръща на българска сцена с класическата "Антигона"

Спектакълът ще бъде поставен в Драматично-кукленския театър в Плевен

Александър Морфов

Александър Морфов

Режисьорът Александър Морфов се завръща на българска сцена със свой спектакъл в Плевен. Той ще постави "Антигона" в Драматично-кукления театър "Иван Радоев", съобщи театърът на страницата си във "Фейсбук". Морфов ще работи преди всичко с трупата на театъра, но се и очакват и гост-актьори. Театърът публикува и първите снимки от репетицията на "Антигона", след като е приключил тридневният кастинг за ролите. Премиерата се очаква през април.

"Спектакълът на именития режисьор ще е изграден около версията на Жан Ануи, стъпила върху трагедията на Софокъл, но всеки, който познава театъра на Морфов, знае, че сценичният вариант ще се създава в процеса на репетициите", пише в публикацията на плевенския театър. "Има плашеща актуалност в този текст, който проследява както устойчивостта на Антигона, така и трагичните последствия от политическата гордост. Морфов е режисьор с остра социална чувствителност и новият спектакъл е своеобразно продължение на търсения в тази посока", се отбелязва в съобщението.

През 2015 година Морфов постави последната си пиеса в България - "На ръба" в Народния театър "Иван Вазов", чийто директор беше в периодите 2000-2001 г. и януари - септември 2015 г., припомня "Дневник". Оттогава той поставя пиесите си в Русия и бившите съветски републики, Израел, Македония. Морфов напусна поста главен режисьор на Народния театър през 2017 г. заради конфликти с назначения през 2016 г. за директор Мариус Донкин. Той е на поста и сега, въпреки че мандатът му изтече на 1 септември 2021 г. и е един от тримата кандидати за позицията в обявения от Министерството на културата конкурс. Директорът на плевенския театър и режисьор Васил Василев и актьорът Сава Драгунчев са другите кандидати за поста.

Преди да напусне окончателно Народния театър и да спре да поставя в България, Морфов на няколко пъти обявяваше, че напуска. През 2014 г. той го направи като жест срещу "геноцида над културата" и назначаването на Слави Бинев като председател на Комисията по култура и медии в парламента, но се завърна с театралната реакция на случващото се "На ръба". После бе временен директор (след пенсионирането на Павел Васев), но напусна поста заради несправедливото според него финансиране на "Народния театър".

И последните две години преминаха в конфликти между Морфов и Донкин, след като Донкин свали от афиша на театъра представленията на Морфов и най-вече постановката "Хъшове", играна с успех от 2004 до 2020 г. Донкин обясни свалянето на представлението с неуредени авторски права за музиката му, както и невъзможността за осъществяването му в пандемична обстановка, и увери, че нямало вето върху представленията на Морфов. Александър Морфов от своя страна разпространи писмо, в което се казва, че "Хъшове" или друг негов спектакъл няма да стъпи на сцената на Народния театър, докато Донкин е директор там.