Александър Сиди: Не се съмнявам в качествата на Калпакчиев, притеснява ме защитата на Полфрийман

Номинацията му за "Човек на годината" изостри общественото мнение

Александър Сиди

Александър Сиди

"Обществото очаква справедливост и когато човек е осъден за убийство,  бива освобождаван предсрочно, това звучи чудовищно. Такъв е закона, такива са нещата". Това каза Александър Сиди пред БТВ. "Не се съмнявам в качествата на съдията, неговата кариера показва, че се е съобразил със закона, затворническата администрация трябва също да е дала позитивно", уточни депутатът от ВМРО.

"Притеснителното е защитата, която той получи от много правозащитни организации, номинацията за "Човек на годината" от Българския Хелзинкски комитет изостря общественото мнение. Ако не се бяха намесили правозащитниците, може би никой нямаше да разбере за този случай", каза Сиди.

"Този съдия е изключително популярно телевизионно лице изказващо се в либералните теми, известни в риториката на Българския хелзинкския комитет. Сиди припомни, че Джок Полфрийман е осъдил държавата за нередности в затвора.  "Самият той говори, че системата е корумпирана. Решението явно е в доказателство в тази посока", каза депутатът от ВМРО.

Сиди припомни и убийството в Сотиря. "Подобен убиец не трябва да има право на съкратено съдебно следствие, а да бъде осъден и да не излиза предспрочно от затвора. Подобни бяха случаите и в Русе,  и във Велико Търново", припомни Сиди. "Спазването на буквата на закона създава усещане за липса на справедливост. Законът трябва да е удовлетворяващ обществения интерес", каза Сиди, като се съгласи с твърдението на водещата, че не съдията, а законодателите са виновни за излизането на Джок Полфрийман."

"Ако премахнем изцяло съкратеното съдебно следствие може да имаме присъди след 10 години. Но не можем да си позволим при тежки случаи да се възползват от съкратено следствие. Вярвам, че прокурорите събират качествено доказателствата, за да се стигне до осъдителни присъди", прибави членът на ВМРО.

По отношение на внесения от воеводите Закон за защита на правата на възрастните хора Александър Сиди каза, че става въпрос за справедливост към най-уязвимата група от хората.  "Линията на бедност е задължителна за получаване от пенсионерите. Една добавка, която държавата да дава от размера на пенсията до тази сума с линията на бедност ще замени дори ваучерите за помощи и плащания. По този начин не се натоварва бюджета. Прагът на бедност е 346 лв. и ако се получава по-ниска пенсия, просто ще им се прибавят парите до изравняването на тази сума", обясни Александър Сиди. Той разкритикува и БСП, които са внесли подобен закон.