Симов замазва скандала в "Дума": Дърева и Христова не са уволнени, изтекоха им договорите

Социалистът смята, че вестникът има нужда да се отвори към новото поколение журналисти, но двете дами остават автори в медията

Александър Симов

Александър Симов

БСП отдавна дължи едно по-голямо внимание на в. “Дума“, някаква промяна на редакционната политика, срещу която промяна винаги е имало системни опити за нейното отхвърляне. Това заяви народният представител от "БСП за България" Александър Симов в ефира на БНР. Социалистът припомни, че през 2018 г. е бил назначен нов главен редактор, млад човек, с идеята да се промени нещо в “Дума“, но тогава отново е имало недоволство.

Във връзка с твърденията, че журналисти са били уволнявани от вестника, Симов бе категоричен: "Това не е отстраняване на журналисти, говорим за обръщане на внимание на в. “Дума“. Не се провежда каквато и да е чистка", обясни той.

"Те не се водят на трудови договори, те са автори във в.“Дума“ и могат да продължат да бъдат такива", коментира той относно Велислава Дърева и Велиана Христова.

"Никой не е оспорил тяхното право да бъдат автори, както и никой не спрял материал на Велислава Дърева, когато тя го е предложила за “Дума“, каза още Симов като допълни, че към тях има предложение да продължат да пишат, но друг е въпросът дали искат да го приемат или не.

По думите на социалиста към момента става въпрос за вдигане на шум: "Тяхно право е, всеки има право да заявява политически позиции и да прави политически сравнения, но не смятам че има някаква драма", обясни Александър Симов.

Социалистът смята, че вестник “Дума“ има нужда да се отвори към новото поколение журналисти, да дойдат нови млади хора, за да се види ново отношение към света.

"Трябва да видим всяко ръководство каква политика ще предложи, да има 100 дни толеранс. Новото ръководство на “Дума“ в лицето на Нора Стоичкова, която смятам за един много добър журналист, не получи такъв шанс. От самото начало тръгнаха срещу нея с лични квалификации", коментира Симов.

По думите му на левицата предстои Конгрес, на който е мястото за обсъждане на проблемите в БСП. "Разговорът за “Дума“ предстои, има си място, имаме Конгрес, на който да си поставим въпроса за левите медии. Никой не е забранил дискусията в БСП. Някои хора, обаче, не бива да я водят през медиите и за разнообразие този път трябва да си я проведем на партийните форуми", заключи Александър Симов.