Александър Томов се разпореждал с ЦСКА през офшорки

Александър Томов

Александър Томов

Александър Томов притежава офшорна компания, оперираща в Люксембург, с активи за малко над 6 милиона евро, разкрива разследващият сайт "Биволъ". Става въпрос за фирмата "Лира Инвестмънт", която е известна като бивш собственик на акциите на ЦСКА и кредитор на клуба. 

Захранването на люксембургските сметки е ставало с финансови инжекции за милиони от Томов, става ясно от разследването. Той е отговорил на запитвания на "Биволъ" по казуса. По думите му парите са идвали от заеми и хонорари получени от китайския милиардер Стивън Ло, който по този начин помагал на ЦСКА, но впоследствие Бойко Борисов го принудил да изостави клуба. Това не е първата офшорка, чрез която Томов управлява акциите на ЦСКА. През 2006 г. когато той поема клуба от Васил Божков е използвана друга структура - International Sport Managment Sevices S.A., също регистрирана в Люксенбург. Според Александър Томов действителният собственик на тази фирма е Прамод Митал, който тогава е платил 15 милиона евро на Божков за ЦСКА. Томов разказа, че Митал е ползвал няколко фирми в офшорни дестинации, като основният холдинг бил в Дубай. 

International Sport Management Services S.A. е ликвидирана през 2013 г. и нейният действителен собственик няма как да бъде разкрит официално, освен чрез международна съдебна поръчка. Българската прокуратура, която в продължение на години разследва Томов за източване на ЦСКА, явно не е успявала да изясни кой е крайният собственик на тази фирма.