Александър Йорданов: Кремъл се опитва да използва пандемията от Covid-19 за политическа агресия срещу ЕС

Санкциите срещу Русия не трябва да бъдат отменяни!

Александър Йорданов

Александър Йорданов

Днес подписах писмо, адресирано до г-жа Урсула фон дер Лайен - Председател на ЕК, Шарл Мишел - Председател на ЕС и г-н Жозеф Борел – зам.-председател на Комисията и Върховен представител на ЕС по външни работи и политика на сигурност.

Основният текст е подготвен от литовския евродепутат от „Обнови Европа” Петрас Аустревичус.
В него обръщаме внимание, че съществуват призиви за облекчаване на наложени санкционни режими, за да могат някои санкционирани държави да получат стоки, включително медицинско оборудване, за да се борят по-ефективно с пандемията COVID-19.

Ние винаги сме подкрепяли необходимостта от солидарност между държавите и сме настоявали за мирно разрешаване на продължаващи конфликти. Но обръщаме внимание, че НАЛОЖЕНИТЕ СПРАВЕДЛИВИ САНКЦИИ НЕ ПРЕЧАТ НА САНКЦИОНИРАНИТЕ ДЪРЖАВИ ДА ПОЛУЧАВАТ МЕДИЦИНСКО ОБОРУДВАНЕ и други, необходими в настоящата ситуация, стоки.

Затова сме категорично против преразглеждането или премахването на санкциите наложени на Руската федерация. Те не пречат на тази страна да защитава здравето на своите граждани и да допринася за глобалната борба срещу пандемията от коронавируса. Те не са насочени към търговията с медицински стоки или други стоки от съществено значение за общественото здраве, а включват ембарго върху търговията с оръжие и забрана за износ на стоки с двойна употреба, които могат да се ползват за военни цели, както и ограничения за достъп до определени технологии.

Европейският парламент и останалите институции на ЕС многократно са заявявали, че санкциите срещу Русия могат да бъдат преразгледани само, ако бъде постигнат значителен напредък в прилагането на споразуменията от Минск. Русия все още не е отговорила на конструктивните стъпки, предприети от Украйна в това отношение и не е предприела действия, които да ни убедят, че желае прилагането на Минските споразумения.

Затова и в писмото си заявяваме, че все по-трудно става да се вярва на Кремъл. Сериозна е и информацията съдържаща се в тревожни изявления на руски лекари, че руското правителство прикрива размера на епидемията от коронавирус в страната и не предоставя необходимата подкрепа на здравния сектор. Констатирана е вече огромна руска кампания за дезинформация и фалшиви новини, с цел да се дискредитира ЕС и да се предизвика разделение между страните членки.
Русия атакува европейската солидарност. Дезинформацията и фалшивите новини с източник Москва, не трябва да бъдат оставяни без отговор.

Ето защо в писмото си призоваваме Комисията да гарантира, че за отмяна на санкциите срещу Русия може да се дебатира единствено след пълно прилагане от нейна страна на Минските споразумения. Като настояваме за постигане на трайно примирие в района на Донбас призоваваме руската страна да предостави достъп на украински лекари и представители на Световната здравна организация до временно окупираните територии с цел ефективно, а не "руско" противодействие на COVID-19.

Извън съдържанието на писмото искам да припомня, че през 2014 г. - 2015 г. под формата на „хуманитарни доставки”, Русия прехвърли нелегално на украинска територия военнослужещи и огромно количество оръжие, въоръжи терористи и сепаратисти, осъществявайки военна агресия в Донбас, довела до истинска трагедия - над 10 000 загинали, 20 000 ранени, близо един милион мигранти, временно окупирана украинска територия. А причината това да се случи бе желанието на украинския народ правителството му да подпише Споразумение да асоцииране с ЕС, т.е. да стори това, което България осъществи още през 1993 г.

На това абсолютно законно право на украинския народ се противопостави режимът на Владимир Путин и "петата колона" на Русия в Украйна. Започна агресия copy paste на агресиите на Хитлер и Сталин от края на 30-те години на миналия век, с които тогава започва Втората световна война.
В наше време режимът на Владимир Путин възкреси и обедини националистически и комунистически практики в нова агресивна политическа доктрина – „Руски свят” и Евразийски съюз.

Минските споазумения предвиждат Русия да изтегли "доброволци" - терористи и политически марионетски от територията на Украйна, за да може страната да възстанови контрола върху своята граница. Те целят възстановяване на суверенитета и териториалната цялост на Украйна, включително и върху територията на Автономната република Крим.

В момента Кремъл се опитва да използва пандемията от коронавируса за политическа агресия срещу ЕС. Това прави още по-виновно неговото виновно поведение.

Санкциите срещу Русия не трябва да бъдат отменяни!