Александър Йорданов: България не може да допусне до границите си да има държава, която иска да е в ЕС, но е тотално проруски настроена

Страната ни е е длъжна да бъде лидер на Балканите, подчерта пред БНР евродепутатът от СДС и бивш посланик в Македония

България е длъжна да бъде лидер на Балканите. Това подчерта пред БНР евродепутатът от СДС и бивш посланик на България в Македония Александър Йорданов.

Според него след скандалния случай с външния министър на Сърбия е редно страната ни ясно да заяви на сръбската страна едно по-твърдо поведение:

„Време е да кажем на Белград, че европейската интеграция на Сърбия ще започне, след като тази държава кандидатства за членство в НАТО. Разширяването на ЕС на Западните Балкани е процес, който може да бъде успешно гарантиран само ако преди това държавите са гарантирали сигурността си“.

В предаването „12+3“ Йорданов подчерта, че България не може да допусне до своите граници да има държава, която иска да стане член на ЕС, а в „същото време е проруски настроена и то тотално“.

„Важните държави, които ще движат напред развитието на региона, са държавите членки на ЕС. Останалите трябва си мерят крачките с нас. Трябва да се водят по локомотива, а не като отделни вагони или ремаркета да развиват теории кое как да бъде. Бих препоръчал на сръбските политици да бъдат по-скромни в говоренето си и в коментарите си, особено когато става дума за държава лидер, каквато е България“.

По повод предстоящия избор на председател на ЕК Александър Йорданов каза:

„От гледна точка на ЕНП няма проблем и всички сме категорични, че ще подкрепим Урсула фон дер Лайен. Въпросът е, че се чуват гласове от групата на социалистите и демократите, от някои по-крайно леви групи в ЕП, че не са склонни да я подкрепят. Това би било крайно непочтено, защото тогава изцяло ще се срине този пакетен модел, за който толкова приказки се изприказваха… Не може социалистите да проявяват такъв двоен стандарт. Не може да не се спази правилото на водещия кандидат – партията, която е победила да има правото да издигне своя кандидат за министър-председател на Европа“.