Американец путинист ръководи от Русия основана в САЩ неонацистка групировка

Миналата седмица ФБР арестува членове на организацията, обвинени, че са заговорничели, за да убият двойка антифашисти и децата им

Основателят на базирана в Съединените щати неонацистка групировка, която бе атакувана наскоро от Федералното бюро за разследване, реално се управлява от Русия. 

Това сочи разследване на Би Би Си, посочва "Дневник". Според информацията в медията 46-годишният Риналдо Назаро оглавява "основаната на расова принадлежност действаща с насилие екстремистка група", която "цели да ускори свалянето на правителството на Съединените щати, да подстрекава към гражданска война и да създаде бяла етнодържава".

Миналата седмица ФБР арестува членове на организацията, обвинени, че са заговорничели, за да убият двойка антифашисти и децата им.

Основаната през 2018 г. група набира последователи онлайн, осъществява контакт с приложения за криптирана комуникация и насърчава членовете си да преминат през паравоенно обучение.

Самоличността на ръководителя бе неизвестна дълго време, но изображения и видеозаписи показват, че групата The Base ("Базата") се ръководи именно от 46-годишния Назаро. Миналата година той е бил в списък с гости на изложение, свързано със сигурността и организирано от руското правителство, съсредоточило се върху "демонстрацията на резултатите на държавната политика и постижения".

Клип, публикуван през март миналата година, показва Назаро в Русия с тениска с изображението на руския президент Владимир Путин и надпис "Русия, абсолютна власт", разказва Би Би Си. Медията обяснява, че той е открит в имот в скъп квартал в центъра на Санкт Петербург, купен на името на съпругата му - рускиня - през юли 2018 г. Това е същият месец, в който групировката е създадена.

Преди да се премести в Русия според документи, разгледани от Би Би Си, Назоро е управлявал компания, регистрирана в Ню Йорк и предлагаща достъп до "мрежа от професионалисти в областта на сигурността" с експертиза в разузнаването, контратероризма и психологическите операции, чийто екип е работил и с правителствени сили при изпращане на контингенти в Ирак и Афганистан.

Бракът му с рускиня в Манхатън е през 2012 г., четири години след като тя напуска родината си. Автобиографията ѝ сочи, че тя известно време е била служител на банка. През 2018 г. - когато съпругът ѝ започва да популяризира групировката онлайн под псевдонима Norman Spear ("Норманско копие"), двамата се местят заедно с децата си в Русия. Под псевдонима той публикува изображения и клипове на забранената британска терористична групировка "Национално действие", хвали "Ал Кайда" и говори за партизанска война.

Същият псевдоним е използван от мистериозно движение, обявило се за "бяла родина", по северозападното крайбрежие на САЩ. Когато организацията Base Global купува апартамент в щата Вашингтон (и дава като тогавашен свой адрес апартамент, свързан с Назаро), го прави именно в района, където въпросното движение иска да създаде "бялата родина".

В подкаст от декември 2017 г. се говори за плана му, обхващащ четири щата, да "постигне независимост, осъществявайки крайната цел за независима национална държава в тихоокеанския северозапад (на САЩ), етнодържава". Идеята е бялото население на САЩ да бъде преместено там.

Риналдо Назаро определено не е публична фигура - няма видимо онлайн присъствие в социалните мрежи, нищо не е публикувано от негово име, никоя местна или национална медия не му е правила портрет. Името му се появява единствено в официални документи - от покупка на имоти или регистрация на компании, разказва в. "Гардиън" в осъществено отделно от Би Би Си разследване, също определило Назаро като лидер на групировката. Там се споменават спекулациите, че той всъщност е агент на Централното разузнавателно управление на САЩ, внедрен в групировката.