Американски и руски бойни кораби в ключово пристанище в Судан

Москва планира да създаде военноморска логистична база

Москва planira da прави военноморска логистична база

Москва planira da прави военноморска логистична база

Американски военен кораб акостира в Судан в понеделник ден след като руска фрегата пристигна в същото ключово пристанище на Червено море, където Москва планира да създаде военноморска логистична база, съобщи АФП.

Пристигането на миноносеца с управляеми ракети „Уинстън Чърчил” в Порт Судан стана възможно,след като Вашингтон извади Хартум от черния списък на спонсорите на тероризма. До това решение се стигна след свалянето на Омар ал Башир през април 2019 г.

Първият американски кораб, акостирал в суданско пристанище от десетилетия, стана на 24 февруари „Карсън Сити”.

Американските военни са в готовност да "засилят своето подновено партньорство" с въоръжените сили на Судан.

„Уинстън Чърчил” е "вторият (американски) кораб, спрял в Судан тази седмица", каза шарже д’аферът на Щатите Брайън Шукан.
„Чърчил” акостира малко след като руската фрегата „Адмирал Григорович“ 
пристигна в Порт Судан, където руският флот заяви, че ще бъде създадена „база за логистична подкрепа“.

Фрегата „Адмирал Григорович“ щеше да зарежда с гориво и екипажът й да си почине след учения в Индийския океан край Пакистан.
Суданските военни заявиха, че посещението на „Адмирал Григорович” е "част от напредването на дипломатическите отношения" между двете страни, гласи изявление, разпространено в неделя.

През декември Русия обяви подписването на 25-годишно споразумение за изграждане на военноморска база в Порт Судан. Целта на базата ще бъде да "поддържа мира и стабилността в региона", гласи текстът на споразумението. На руския флот ще бъде позволено да поддържа до четири кораба наведнъж в базата, включително с едрено ззадвижване. Базата ще се обслужва от до 300 военни и цивилни служители. Русия ще има право да транспортира през летищата и пристанищата на Судан "оръжия, боеприпаси и оборудване", необходими за функционирането на военноморската база.
Военноморската база на Червено море ще бъде първата на Русия в Африка и едва втората на чужда земя, след Тартус в Сирия.

САЩ имат единствената си постоянна база в Африка в пристанището Джибути, на 1000 километра на юг, която наблюдава тесния пролив между Червено море и Аденския залив, припомня БГНЕС.