Американски писател се оказа напълно несломим и защитен от COVID-19

Джон Холис, снимка: Туитър

Джон Холис, снимка: Туитър

Лекарят Ланс Лиота, професор в университета “Джордж Мейсън“ във Вирджиния, САЩ, проучи странния случай на Джон Холис, американски писател, който живял с приятел, заразен с COVID-19 и заболял тежко през април 2020 г.  Но болестта въобще не засегнала Холис, предава "Дарик".

„Бяха две седмици, в които изпитвах много страх“, разказа Джон Холис пред BBC Mundo. "Две седмици чаках болестта да ме удари, но така и не се случи", добавя 54-годишният мъж.

През юли 2020 г. при случаен разговор с Лиота, който търси начини за борба с новия коронавирус SARS-CoV-2, се явява възможността Холис да участва в научно изследване.

Така изследователите установили, че Холис не само не е бил заразен с COVID-19, но и че тялото му имало „супер-антитела“, които го правят трайно имунизиран срещу вируса. Американският писател уверява, че това е "едно от най-сюрреалистичните преживявания" в живота му.

"Взимахме кръв от Холис по различно време и сега тя е златна мина за изследване на различни начини за атака срещу вируса“, изтъкна Лиота. По думите му антителата на Холис така се напасват към характерните спикули на SARS-CoV-2, че коронавирусът въобще не може да се закрепи към клетките му, и така е напълно обезоръжен – не може нито да заразява, нито да се възпроизвежда в тялото.

Докато при „простосмъртните“ когато новият коронавирус попада за първи път в телата им, на клетките им трябва време, за да изградят антитела за борба с вируса, през което време патогенът се разпространява през тялото.

Изследователите посочват, че антителата на Холис са толкова мощни, че писателят би бил имунизиран дори срещу други варианти на SARS-CoV-2. Нещо повече – дори ако би могъл „разреди антителата си до едно на хиляда, те пак ще унищожат 99% от вируса .

Сега науката изучава тези видове антитела, за да подобри ваксините COVID-19. Не само с тези на Холис, но и на други като него, разкри Холис.